Mindent felülír a gyűlöletbeszéd narratívája

Posted by

Blogger Bob

>Elképzelem, ahogy őrségi falvak csendes zugaiban, nagyvárosi lakások polgári enteriőrében, vagy a Margit-sziget fáinak árnyékában, tisztességben megőszült NER-szavazók olvassák a híreket. Habony ibizai kirándulásáról, a balatoni vitorláson kurvákkal, drogokkal idejüket múlató szombathelyi fideszes politikusokról, a győri polgármester jachtos orgiájáról, Semjén rénszarvas reptetéséről, Szijjártó adriai ringatózásáról, a Mészáros-, Tiborcz- s a többi, Fidesz közeli birodalom burjánzásáról, Kaleta számítógépes, többezer gyerek fotóit tartalmazó mappáiról, tizenhétezer lélegeztetőgépről, az EU-s költségvetést veszélyeztető magyar vétó ígéretéről, a jogállamisági kritériumok elutasításáról, Orbán Trump melletti irracionális kiállásáról, a tettek és a szavak különválasztásáról, a Deutsch kizárását célzó néppárti aláírásgyűjtésről, Demeter Szilárd ámokfutásáról, s most a Fidesz EU képviselőjének gangbang partijáról. Itt talán meg is akad az olvasásban, mivel nincs, aki megmagyarázza neki, mi az a gangbang. Ő maga meg honnan is tudhatná, hiszen soha nem csinált olyat. Mivel alapvetően tisztességes.

Elég egy jó legfőbb ügyész, s a mosoly soha nem fog lehervadni ezeknek a fickóknak az arcáról. A tisztességes NER-szavazó meg egyre gondolkodik, vajon ilyen lovat akartam én? S bár tudja a választ, s egyetlen pillanatig sem kérdéses a számára, hogy nem, nem ezt akarta ő, dehogyis akarta, az utálat a másik oldal iránt még mindig erősebb benne, semhogy feladná feltétlen hitét az Orbán-rezsimben. Nem látja be, hogy ez a gyűlölet nem belőle fakad. Nem az ő gyűlölete. A gyűlöletbeszéd narratívája ültette el benne, mint valami implantátumot. Ő, a NER-szavazó igazából azt gyűlöli, amit fentebb felsoroltam. A gátlástalanságot, a perverziót, a másság és a mások el nem fogadását, a korrupciót. Mindezt azonban elfedi az a köd, amellyel egy hazug ideológia a keresztény értékek és a nemzet védelmének pátoszába burkolja a valóságot.

Rohadtul nem érdekel mit tesz Szájer civilként a magánéletében. Tőlem járhatna minden hétvégén gangbang partira. Ő azonban mindaddig egyetlen percre sem lehet civil, ameddig betölti mindazon tisztségeket, amelyeket betölt. Jelen pillanatban még mindig az Európai Parlament Fidesz által delegált, bár immár lemondott képviselője. A Magyarországról és rólunk, magyarokról a nemzetközi porondon kialakuló kép egyik aktív formálója. Amit ő tesz, azzal – ha csak közvetett módon is – elkerülhetetlenül azonosítanak bennünket. Mert a külföld szemében vele, meg Deutsch-csal, Orbánnal együtt vagyunk mi a magyarok. A történtek után tehát értelmetlen minden olyan megnyilvánulása, amellyel arra hívja fel a figyelmet, hogy „személyes botlásáért” se a hazája, se a politikai közössége nem felel.

Amúgy meg ugyan miért is felelne? Micsoda zagyvaság ez? Ám a következményeit igenis a hazájának és a politikai közösségének is viselnie kell. Mostantól miatta is gondolják majd azt a Fideszről, az Orbán-rezsimről és Magyarországról, meg persze rólunk, magyarokról, amit gondolnak Stockholmtól Bukarestig és Londontól Nápolyig. Szóval ne jöjjön itt senki azzal, még ha igaz is, hogy itt csak a gyülekezésre vonatkozó szabályok megsértéséről van szó. Ne jöjjön senki azzal, hogy „… helyes döntést hozott, amikor lemondott Európai Parlamenti képviselői tisztségéről. Az egyedüli helyes döntést hozta meg.” És ne jöjjön senki azzal, hogy e botlását a „… harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék.”

Teljes visszavonulás a közélettől, dicstelenség és elhatárolódás. A jogi következményeken túl ezzel kell szembenéznie. Már persze akkor, ha a politikai közösségének van elegendő bátorsága, hogy Szájer szemébe nézzen, s szembenézzen önmagával is. Egyelőre azonban nem ezt tapasztaljuk. A NER-szavazó ezt olvashatja a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményében: „… a magunk és a teljes politikai közösségünk nevében szeretnénk köszönetet mondani Szájer Józsefnek, akinek döntő szerepe volt abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren. … Szájer József további munkájához sok sikert kívánunk, és természetesen a jövőben is számítunk együttműködésére, jobbító javaslataira!”

Mindehhez aligha van mit hozzáfűzni. Legfeljebb annyit, hogy 2011-ben Szájer iPadjén szövegeződött meg az azóta már kilenc alkalommal módosított Alaptörvényünk bevezetője, a Nemzeti hitvallás. Az alkotmányt Szájer előszeretettel nevezte a szabadság dokumentumának. S bár egy aktuális balhé visszamenőlegesen nem feltétlenül kellene, hogy hiteltelenítse egy politikus korábbi tevékenységét, ám az okkal feltételezhető, hogy nem ez lehetett az első hasonló buli, amelyen részt vett. Ami azonban még ennél is érdekesebb, úgy tűnik, Orbán egyre nehezebben képes rendet tartani a portáján. Kezdenek sűrűsödni a gondok.

bloggerbob.blog.hu