Fugu (a gömbhal), avagy az Orbán rendszer dilemmája

Posted by
Ferber Katalin
>Egy nagymúltú híres japán óriáscég, mely ma is családi tulajdonban van, egy évtizedekkel ezelőtt megjelent könyv szerint sajátos “vizsgát” alkalmazott, ha ígéretes álláspályázót felvételiztetett.
Csak a kiváltságos, igazán nagyhírű egyetemen végzett pályázó részesült abban a kegyben, hogy a cég tulajdonosa meghívta a házába, vacsorára.
A bemelegítő (semmitmondó) beszélgetés után a tulajdonos mosolyogva közölte a valószínűleg nagyon lámpalázas jelölttel, hogy a vacsora tálalva: ő sajátkezűleg készítette, mégpedig a japánok által kedvelt gömbhalat (fugut) . A hal, ha nem szakszerűen (több évi tanulás és gyakorlás után) van előkészítve, néhány perc alatt megöli a fogyasztóját.
A jelölt villámgyorsan végiggondolta, hány perc alatt érkezik vajon a mentő, hogy életét megmentse. A bátrak megköszönték, majd az első falat után a tulajdonos nevetve megveregette a jelölt vállát, s csak annyit mondott: természetesen képzett, megbízható szakács készítette el a halat.. Felveszem magát, tette hozzá.
Aki udvariasan (és rémülten) elhárította a vacsorát, azt a cég nem vette fel.
A mottó mindössze annyi volt (mely a cég hitvallásai közé tartozott), hogy aki nem elég bátor (pontosabban nem rendelkezik akár az életét is kockáztató veszély vállalásával), az nem méltó arra hogy a cégnél dolgozzon.
Kegyetlen bizony.
Valami hasonló történt az elmúlt néhány napban a FIDESZ, a kormány és az állam első emberével, Orbán Viktorral is.
Ha megtartja hűséges “fegyverhordozóját” az a tekintélye azonnali halálát jelentette volna. (Orvosi beavatakozás ezen sajnos nem segít.) Így azonban, hogy megszabadult Szájer Józseftől, némileg keserű mosollyal elintézhette Szájert is, kussra intette a többi (feltehetőleg hasonló farizeusként élő) hűséges csatlósát, és hátradőlhet székében: a férges almát kidobtam, ti pedig, többiek, máskor jobban figyeljetek arra, hogy mennyit tűrök el.
Szájer megpróbált meglógni.
Nem sikerült neki.
Orbán megpróbálja a felelősséget Brüsszelre tolni, ez egyszerű, de ádáz összeesküvés az igazság bajnoka, vagyis ő ellene.
Ebből már azonban Brüsszelben nem lehet győztesként kikerülni. A férges alma koncepció hiteltelen, (hisz ott van még Deutsch Tamás is) az összeesküvésből nagyjából mindenkinek elege van Brüsszelben, s egyetlen kérdés marad csak.  A következő EP ülésen elfogadják –e a brüsszeli képviselők, hogy mindennél fontosabb a német cégek többszörös profitja, hála a magyar kormány (értsd: Orbán Viktor bőkezű támogatásainak), vagy vállalják, hogy Orbán Viktor és magyarországi rendszere, családi magántulajdona nem más, mint szakszerűtlenül elkészített gömbhal. Öl.