December 9-én jöhet az újabb csapás: Deutsch kizárása az Európai Néppártból

Posted by

Euronews
>Kizárhatják az Európai Parlament politikai csoportjából a magyar kormánypárt parlamenti küldöttségének vezetőjét, mert  a Gestapóhoz hasonlította a frakció vezetőjét.
Az Európai Néppárt tagjai szavazást kértek Deutsch Tamás ügyében, aki, a jobbközép csoport magyar küldöttségének vezetője. Deutsch alapító tagja Magyarország jobboldali kormánypártjának, a Fidesznek, amely az Európai Néppárthoz tartozik. Az EPP európai parlamenti vezetőjének, Manfred Webernek címzett és a csoport minden tagjának eljuttatott hétfői levelükben az uniós törvényhozók “növekvő megdöbbenésüknek és türelmetlenségüknek” adtak hangot  egyes fideszes EP-képviselők fokozódó radikalizálódása és verbális visszaélései” miatt. Az aláírók követelték, hogy a csoport következő, december 9-i ülésén szavazzanak a Deutsch kizárásáról.

A Németországot képviselő Weber kritikusan értékelte azt, hogy  Magyarország és Lengyelország az EU következő hétéves költségvetésének és a koronavírus-helyreállítási alapnak a megvétózását igéri. A két ország az úgynevezett jogállamisági mechanizmust ellenzi, amely összekapcsolná az uniós forrásokat a demokratikus normák betartásával az egyes országok esetében. Weber „felelőtlennek” nevezte a vétót, és azt mondta, hogyha Magyarországon a média szabad és az igazságszolgáltatás független, akkor az ország vezetőinek nincs oka félni a jogállamiság mechanizmusától.

Deutsch a múlt héten két magyar sajtóorgánumnak is azt nyilatkozta, hogy Weber kommentárjai “a Gestapóra és (Magyarország kommunista kori titkosrendőrségének) az AVH-ra emlékeztetnek”. “Ha nincs mit rejtegetned, akkor nem kell félned. Jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak [AVH] ugyanaz volt a mottója” – mondta Deutsch. “Manfred Weber nem mond igazat, mert szubjektív, pillanatnyi politikai véleményekhez igazító, joginak álcázott értékelések születnek az Európai Unió intézményeiben” – tette hozzá a kormánypárti politikus.

A Deutsch kizárásáról szóló szavazást követelő levélben az EPP képviselői “megdöbbentőnek és szégyenteljesnek” nevezték észrevételeit. “A jogállamiság támogatásának összehasonlítása a Gestapoval vagy a sztálini módszerekkel sértés mindannyiunk számára az EPP képviselőcsoportjában” – áll a levélben.

Deutsch kedden a Magyar Nemzet kormánypárti újságnak elmondta, hogy az EPP-ből való kizárására irányuló erőfeszítés annak a bizonyítéka, hogy Magyarországnak „minden eszközt fel kell használnia” a jogállamisági mechanizmus elfogadásának megakadályozására.

Címkép: Orbán és Deutsch 2016-ban az Európai Parlamentben