Valami bűzlik Brüsszelben…

Posted by
Fóti Tamás
>Egész pontosan az Európai Parlamentben, a Fidesz háza táján. Nem is a Szájer ájerre gondolok, ezen hamar túlteszi magát az EP, voltak már hasonló botrányok is, ha még idén kéri a belga ügyészség a mentelmi jogának a felfüggesztését, nincs kétség, az EP ki fogja adni, hiszen csak politikai összefüggésben lehet élni a mentesség jogával, mezei bűncselekménnyel kapcsolatban nem.
(A menetrend lehet csak kérdéses, hiszen Szájer dec. 31-gyel mondott le, a kiadásról a jogi bizottság állásfoglalása után a plenárisnak kell szavaznia, ezért valószínűbb, hogy az ügyészség majd csak jövőre foglalkozik az üggyel.)
Izgalmasabb Deutsch néppártból történő kizárása. Erről december 9-én dönt a képviselői csoport, vagyis egy nappal az EU csúcstalálkozó előtt, amelynek egyik témája a magyar és lengyel vétó. A frakció jó ideje követeli a Fidesz eltávolítását, azt különösen szorgalmazta Othmar Karas osztrák képviselő, és most, Deutsch kizárásának is ő az egyik kezdeményezője. Azt el tudom elképzelni, ha Merkel szívósan dolgozik kompromisszumon, akkor annak része lehetett volna, hogy a Fidesz bent maradjon a frakcióban.
Azt azonban ma már nehéz elképzelni, hogy a Fidesz saját képviselőcsoportjának vezetőjét veszni hagyja – márpedig Karas nem fog leszállni róla – Weber frakcióelnök csendes egyetértésével (neki címezte Deutsch a gestapózást és ávózást). Vagyis mi marad? Deutschot kizárják és a Fidesz önszántából követi – vagy, és Orbán ismeretében ennek van nagyobb esélye, még szerda előtt bejelenti a teljes frakció távozását a Néppártból.
Valami olyasmire hivatkozva, hogy a Néppárt nem sértheti meg a magyarok büszkeségét stb. Az indoklást pénteken meghallgathatjuk a Kossuth rádióban.
És ez az egész áporodottság, amit vagy 10 éve lehetett érezni Brüsszelben, jövő csütörtökig tart majd, jó nagy húzatnak kellene jönnie, hogy eltakarítsa.
Címkép: Szokatlanul erős nyugati áramlás