Orbán vétójára reagált a német tőke

Posted by

Leállhatnak a külföldi beruházások Magyarországon

Kardos Ernő
>A korábban ritkán nyilatkozó Varga Mihály ma már szinte minden nap megszólal. Legutóbb a parlamentben beszélt arról a pénzügyminiszter, hogy az idei válságévben sem lesz pénzhiány a magyar gazdaságban. Igaz, egy nappal korábban Orbán Viktor sikerként elkönyvelve jelezte, hogy Magyarország 2.5 milliárd eurós hitelt vett fel. Varga szaporodó nyilatkozatai nem a hazai közönséget, hanem a pénzpiacokat igyekszik megnyugtatni – nyilatkozta portálunknak egy korábbi gazdasági miniszter. A pénzügyminiszter azt akarja szuggerálni, hogy „uraim, semmi ok a pánikra”. A vétó után az ország egy évet simán ki tud húzni az uniós pénzek nélkül. De mi lesz utána? – kérdeztük Csillag István a közgazdászt.

– Mostanában szokatlanul sokat nyilatkozik a halk szavú Varga Mihály, aki nyugalomra inti az ország lakóit, mert a jövő évi kiadásokra szerinte megvan a fedezet. Akkor is nyugi van, ha Orbán Viktor megvétózza a költségvetést?

– Aki ismeri Rejtő Jenő örökbecsű művét, amelynek címe Vesztegzár a Grand Hotelban, az tudja, hogy amikor a regényben elhangzik a felszólítás, miszerint „mindenki őrizze meg a nyugalmát, a rendőrség fenntartja a rendet” akkor azonnal kitör a pánik.

– Persze, mert kitört egy járvány abban a bizonyos Grand Hotelben. Gondolja, hogy Varga miniszter is a piacot nyugtatja?

– Igen, mert az ország gazdasága, benne a költségvetés nem csupán objektív számoktól, vagy absztrakt számsoroktól, hanem a politika iránti bizalomtól is függ. Ez pedig részben a betétesek, részben pedig a hitelezők bizalmán alapszik.

– Akkor az a kérdés, hogy miután a vétó miatt a jövő évi költségvetés 1500-2000 milliárd mínusszal számol, bíznak-e majd a kormány politikájában?

– Az Orbán-rendszer két gazdasági oszlopa: Varga Mihály, és Matolcsy György. Az előbbi, tehát a pénzügyminiszter a konzervatív, kiszámítható, megbízható, ezért ő a jó rendőr. A rossz rendőr a kevéssé megbízható, jóslásaiban gyakran tévedő jegybankelnök, Matolcsy, aki viszont érdekeseket mond, igaz, az elemzők, vagy a piaci szereplők ezt kevéssé respektálják. Miután Varga Mihály elismeri, hogy a magyar gazdaság teljesítménye öt-hat százalékkal romlik, ebből következően csökken az állam bevétele. Hiszen ma az országban megtermelt 100 forint fele bekerül az államháztartásba.

– Feltételezem, amikor Varga Mihály nyugalomra intette az országot, akkor tisztában volt az adóbevételek csökkenésének tényével, illetve azzal, hogy a vétó miatt, az uniós pénzek elmaradnak. Ezért, ha más nem, de ő biztosan ideges volt?

– Valószínű, hiszen még azt is beismeri, hogy az idei költségvetési hiány hét-nyolc százalék lehet. Továbbá számba kell venni azokat a plusz kiadásokat, amelyeket – higgyük el – a járvány miatti egészségügyi intézkedésekre és a jövedelmüket vesztők megsegítésére elköltöttek. A tervezett három százalék hiányt meghaladó többlethiány, illetve három százalékos bevételkiesésből és a hasonló mértékű többlet- kiadásokból jön össze. A jövő esztendőre nézve, Varga Mihály azért optimista, mert azzal számol, hogy az év első negyedére elkészül a koronavírus vakcina, amit a gazdaság minden szereplője megkaphat. Tehát amikor hirtelen az egész világon megszűnik a gazdasági visszaesés, akkor majd ennek következményeként a mélypontról „felpattan” a termelés, vagyis visszaugorhatunk oda, ahol korábban már jártunk. A pénzügyminiszter abban reménykedik, hogy jövőre már nem kell többletkiadásokat és bevételkiesést tervezni. Azzal viszont nem számol, hogy a vakcina beadását követő három hónapra alakul ki az immunitás, tehát a fellendülés legjobb esetben is az év második felétől várható. Egyébként pedig – a járvány ellenére – igen nagy tartalékokat halmozott fel a kormány, számolva azzal, hogy elhúzódik a válság. Illetve bekalkulálhatták azt is, hogy az unióellenes akciózás eredménye az lesz, hogy akadozni fognak, vagy teljesen elmaradnak a brüsszeli kifizetések.

– Kibírja Magyarország az unióból érkező euró-milliárdok elmaradását? Illetve meddig bírja?

– Ugye most egy új, hétéves költségvetési szakasz kezdődik. A tapasztalat azt mutatja, hogy az új ciklus első két évében a pénzek soha nem érkeztek meg időben. Ez nem a vétó, hanem a bürokrácia miatt van.

– Mire gondol pontosan?

– Pénz akkor jönne, ha nálunk már meghirdették volna az új költségvetésnek megfelelő pályázatokat, s annak már kiválasztott győztesei, s velük aláírt szerződések is lennének. Esetleg még a projektek kivitelezőit is kiválasztották volna.

A Hírklikk interjúja. A teljes írás itt olvasható https://hirklikk.hu/kozelet/leallhatnak-a-kulfoldi-beruhazasok-magyarorszagon-orban-vetojara-reagalt-a-nemet-toke/373428?fbclid=IwAR144YqwXxbu-FdRoq9GvrAiNLyPlZ1_CdnDpgesrSnNp8oRQ8zQNrOFx0s

Címkép: Audi gyár. Győr