Egy falramászó feljegyzései

Posted by

Gellért András
>A NER-életrajzok specialistája, D. Meter Szilárd ezúttal a sportemberként is nevet szerző Sz. Auer József kalandos történetét vetette papírra. Korábban már számos nagysikerű biográfiát állított össze az Adria szentéletű királyáról, a gyermekfotókat kutató halk szavú gyűjtőről, valamint a vidéki traktorosból lett pénzügyi varázslóról. Rövid részlet a kötetből.

“Megkövetem a családomat, szégyellem, hogy eddig eltitkoltam előlük életem fontos tevékenységét. Évtizedeken keresztül azt hitték, mert azt hitettem el velük, hogy jogász vagyok, történelemformáló egyéniség, aki lazán, erőlködés nélkül, Visegrád és Dunabogdány között törvényeket ír a buszon, a poiltika porondján pedig okos szavakkal érvel hazája érdekében. Mindez csak kamu volt, egy álca, ami paravánt vont körém, amely mögé bújva kettős életet élhettem.
Valójában az extrém sport a mindenem, a mozgás öröme, a veszély okozta adrenalinbomba, amit naponta kell éreznem.
Szárnyasruha ugróként kezdtem, majd felfedeztem a falmászás gyönyörét. A második otthonomnak tekintett Brüsszel szinte felkínálta magát nekem, vagyis e szenvedélyemnek. A régi építésű házak falán bármikor gyakorolhattam. Ujjaimat, és a lábamat a téglák közé tolva jutottam fel a csúcsra. Lépésről lépésre. Amikor már magabiztosan mozogtam a falakon és a tetőn, megtanultam az ereszcsatornán való leereszkedés művészetét. Túlzás nélkül állítom, a legjobb éjszakai mászó vagyok. Szeretek hátizsákkal ereszkedni, olyankor nehezékként lisztet teszek a zsákomba. Ezt persze néha félreértik és azt hiszik, kokó van a zsákomban. De ez is csak hazugság.
Amit ki nem állhatok, ha olyan ház falán mászok, ahol valamelyik lakásban éppen házibulit tartanak. Az ilyen hangos magánrendezvények kizökkentenek a koncentrált mászásból. Emlékszem, a huszas évek elején ezért szenvedtem balesetet, mert a lakásból kiszűrődő gyanús zajok megzavartak. Megcsúsztam, és majdnem a mélybe zuhantam. Meleg pillanat volt. Az utolsó pillanatban tudtam csak megkapaszkodni az ereszcsatornában. Véres kézzel másztam le az utcára, ahol rendőrök vártak. Papírok nem voltak nálam, mert mászás közben nem viszek magammal semmit. Csak lisztet a zsákban.”
Sz.Auer József életrajzi kötetete hatalmas sikernek ígérkezik.
Címkép: Mém. Szeretlek Magyarország