Búcsú egy fontos irodalmi díjtól

Posted by
Török András
>Egy ideje már szellőztették az üzleti sajtóban, a tegnapi napon lett minden részlete nyilvános: a hollandiai Aegon cég, a világ egyik legnagyobb biztosítója eladja közép- és kelet-európai érdekeltségeit, közöttük a magyar leányát is. A vevő a bécsi központú Vienna Insurance Group.
Hogy miért méltó említésre ez az üzleti hír egy kulturális Hírlevélben? Mert ez sajnos a végét jelenti az Aegon-díjnak,  egy nagy múltú irodalmi díjnak, amelyet a biztosító makacsul fenntartott annak ellenére, hogy a hozzá fűzött üzleti számítások nemigen váltak be. Mindenesetre köszönet a díjat alapító, ma már visszavonult Kepecs Gábor elnök-vezérigazgatónak, utódjának, Zatykó Péternek, és a díj gyakorlati ügyeit intéző két lelkes PR szakembernek, Drevenka Editnek és Cserpán Margitnak. Kívánjuk, hogy az utóbbi háromnak jusson képességeiknek megfelelő állás az új cégnél. És azt is reméljük, ha majd megmelegedtek, 2022 táján ismét belekezdenek valami nagyszabású kulturális projektbe.
Addig is, emlékeztetőül, a 2006-ban alapított Aegon díj nyertes könyvei voltak:
Spiró György: Fogság (2006), Rakovszky Zsuzsa: Visszaút az időben (2007), Térey János: Asztalizene (2008), Jónás Tamás: Önkéntes vak (2009), Csaplár Vilmos: Hitler lánya (2010), Esterházy Péter: Esti (2011), Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz (2012), Barnás Ferenc: Másik halál (2013), Kun Árpád: Boldog Észak (2014), Péterfy Gergely: Kitömött barbár (2015), Oravecz Imre: Távozó fa (2016), Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér (2017), Nádas Péter: Világló részletek (2018), Takács Zsuzsa: A Vak Remény (2019), Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (2020).
Mindegyik kapható a boltokban!