Júda oroszlánja hozzá képest egy doromboló házimacska

Posted by
Gábor György
>Ugyan már! Szeretem, amikor egyesek azzal jönnek, hogy ez is, meg az is, most például a PIM főigazgatójának ügye, semmi más, csak figyelemelterelés a hatalom részéről, hogy elfeledkezzünk a kormány förtelmes Covid-menetéről, vagy arról, hogy csapataink harcban állnak a Nagy Jogállami Honvédő Háborúban, ahol mintha egy lépéssel közelebb volnánk a világosi (vagy inkább sötétségi) fegyverletételhez.
Az elterelő-teóriák fabrikálói mintha a teljes ország lakosságának IQ-ját valamivel a szobahőmérséklet alattira kalibrálnák. Anyukám – állít be odahaza a férj – tönkrement a cég, holnaptól nincs munkahelyem! Hallgass már fiam – kiabálja vissza az asszony – kit érdekel? Most beszél a Demeter a gázkamrákról meg a nagy orrúakról a tévében, sasold már te is a képernyőt!
Mindenesetre én figyelek másra is. Például az SZFE-re. Mert olvasom, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai, megannyi tisztességes, becsületes muzeológus, tudományos munkatárs, múzeumpedagógus, informatikus, hangtechnikus, digitális bölcsész, szerkesztő, fotós, grafikus, rendezvényszervező, számviteli ügyintéző és így tovább aláírt egy nyilatkozatot, amelyben elhatárolódnak a PIM főigazgatójától.
Nézem a neveket, tisztelettel gondolok rájuk, ám sehol sem találok egy nevet. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatójának nevét. Bodolay Gézát, ugyanazt, akit a minap emelt szerető kéz a magasba, egészen az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetői székébe, s aki – mint emlékezhetünk – büszke öntudattal mondta el, hogy „rettentő gyávaságnak tartotta volna, ha nem vállalja el a felkérést.” Hát most tényleg bebizonyította, hogy Júda oroszlánja hozzá képest egy doromboló házimacska a fonalgombolyaggal.
Mindenesetre az új SZFE beharangozott etikai-szemléletbeli fordulata már körvonalazódni látszik. Nagy lesz a tülekedés az Egyetem friss vezetői között, hogy melyikük is indítson etika-kurzust.
Címkép: A PIM munkatársai egy korábbi képen