Szemét ügy. Mesteri, vagy ördögi terv?

Posted by

Iván Gizella
>Hulladékgazdálkodás? Az egyik legjobb üzlet. Gondoljunk csak a nápolyi camorrára, amelyik már több mint húsz éve rátelepedett erre az üzletágra Olaszországban.

S mit tesz Isten, Semjén Zsolt a múlt héten kedden éjjel benyújtotta a hulladékgazdálkodási törvényjavaslatot.

Ne foglalkozz vele, nagyon forró téma, mondta egy barátom, aki valaha jobban rálátott a hasonló ügyekre. Miért? Szerinted bajom lehet belőle? Gondolkozz, mondta, százmilliárdokról van szó, s ha ilyen pénzeket piszkál meg bárki, annak lehet nem lesz jó vége. Mármint a te szempontodból.

Mi bajom lehet? Ugyan már, azt mondják a nagyokosok, hogy itt demokrácia van, szólás és sajtószabadság. Akkor meg? Vágjunk bele, hiszen a téma felettébb érdekes.

Különben is éppen ma foglalkozik majd vele a parlament. Nézzük tehát a részleteket.

A tisztelt ház elé benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami nem is lenne baj, hiszen az unió irányelveinek meg kell felelni ezen a téren is. Ámde a kormány nem csak az unió előírásainak akar megfelelni, hanem ismét az önkormányzatok padlóba döngölését akarja folytatni. Vagyis azzal, hogy a hulladékgazdálkodás privatizációját a törvényjavaslatba becsomagolták, nem csupán megfosztja az önkormányzatokat ettől a feladattól, de megpróbálják teljesen kiüríteni ezeket a demokratikus szervezeteket. Amennyiben ez a törvény életbe lép és már miért ne lépne, hiszen senki nem tudja megakadályozni, akkor ez az intézményrendszer a demokratikus működés üres díszlete lesz.

S az sem mellékes ebben az ügyben, hogy a hulladékgazdálkodást tulajdonképpen nem államosítani akarják, hanem privatizálni. S bár formailag az állam kizárólagos tevékenységként végezheti a hulladékgazdálkodást, ezt csak azért teszi, hogy privatizálhassa. Mégpedig úgy, hogy akit kiválasztanak, annak kizárólagos joga lesz erre a munkára.

Korózs Lajos az MSZP parlamenti képviselője, akinek szívügye a hulladékgazdálkodás azt mondja, ezen a területen nem lesz verseny, s így összehasonlítási alap sem. Azt se feledjük, tette hozzá, az önkormányzatok az elmúlt években a hozzájuk befolyt adókból, s uniós pénzekből rengeteget költöttek ennek az ágazatnak a fejlesztésére.

A monopolhelyzetben lévő gigacég pedig gyakorlatilag azt csinál majd, amit akar. Így bizony és mindezt villám tempóban. A törvény szerint már a 2022-es választások előtt meg akarják valósítani.

Vajon miért ilyen sürgős? Na jó, ha új kormány jön, majd megsemmisíti a koncessziós szerződést, gondolnánk. De nem úgy van az, ebben az esetben a szerződés szerint a nyertes koncesszort kártalanítani kell. Valahogy így állunk most. Eddig adtak valamit a látszatra, hiszen úgy tettek, mintha lenne tisztességes pályázat, közbeszerzés. Ja, hogy azokat mind a kijelölt strómanok és barátok nyerték? Abba nem lehet belekötni, ugye uraim? Hiszen minden törvényesen zajlott.

Ám mostantól, a közfeladatokat és a közvagyont kell privatizálni. Ördögi terv. Abban reménykednek ugyanis, hogy a választások a magánalapítványok és a koncessziós társaságokba szervezett vagyonokból továbbra is húzhatják a hasznot.

Pár nappal ezelőtt Magyar Bálint a következőket írta a témáról. A lényeg, hogy a tulajdon állami erőszakkal történő lerablásának meg kell előznie az EU-s vagy állami támogatások folyósítását, vagy a túlárazott állami megrendelések beindulását. Ez az, amikor a kormányzás egy bűnszervezetként működik. Ha az állami bűnszervezet szociológiai-antropológiai jellegére is utalni kívánunk, akkor nevezzük ezt maffiaállamnak. Pintér Sándor a napokban jelentette be, hogy nincs már felderítetlen korrupciós bűncselekmény. Igaza van. Mert az állami bűnszervezetként működő maffiaállam, híven a nevéhez, a saját vadászterületén (értsd Magyarország) nem tűr konkurenciát. Egy rendes maffiaállamban a “korrupciónak” két formája van: az egyik, melyet maga szervez, a másik, melyet ő engedélyez.

Nem olyan bonyolult történet. Csak világos beszédet kíván.”

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere is megszólalt az ügyben. …. az önkormányzatok meg tudnák csinálni jól és olcsón a közfeladatokat, nekik nem hagyják, mivel azonban a saját maguk által összetákolt állami cégek képtelennek bizonyultak erre, inkább eladják az egészet, mindennek az árát persze végül az emberek fizetik meg. És mindezt Rogán Antal fogja levezényelni. Szép mesterterv, mondhatom.”