Ne mondd, hogy húzzon vissza Romániába!

Posted by
Székely Csaba
>Kedves magyarországi ismerősöm és ismeretlen olvasóm! Ha sosem ejtenéd ki a szádon, hogy Dragomán György húzzon vissza Romániába, vagy Bodor Ádám, Papp Sándor Zsigmond, Bartis Attila az összes erdélyi íróval együtt testületileg húzzanak vissza Romániába, vagy Barabási-Albert László húzzon vissza Romániába, vagy Szikszai Rémusz, Bányai Kelemen Barna, Török-Illyés Orsolya, Lázár Kati, Bodor Johanna, Krisztik Csaba, Orbán Levente, Tankó Erika, Balázs Zoltán, Zayzon Zsolt és a többi erdélyi színész, rendező mind húzzanak vissza Romániába, akárcsak Eötvös Péter vagy Márkos Berci, Maszkura, Bocskor Bíborka, a Bagossy Brothers és az erdélyi származású zenészek mind, vagy Novák Ferenc Tata és persze Tamás Gáspár Miklós is azonnal húzzon vissza Romániába, akkor ne mondd Demeter Szilárdnak sem, hogy húzzon vissza Romániába, és senkinek, aki a határon túlról jött, de a tevékenysége számodra elfogadhatatlan!
Ha Ady Endre, Tóth Árpád, Tersánszky Józsi Jenő, Kaffka Margit, Polcz Alaine, Kányádi Sándor, Bartók Béla, Ligeti György, Jávor Pál neked magyar volt, akkor ne románozd le azokat sem, akik szintén Magyarország mai határaitól Keletre születtek, de nem szereted őket. Ne azért ne tedd, mert románnak lenni gáz. Igenis tökjó románnak lenni! Hanem mert ahogy te használod a románt, úgy sértő és igazságtalan.
Ha elfogadod a határon túlról érkezett jót, a szimpatikust, a számodra kedvest, aki megörvendeztet, akit szeretsz látni, hallani, olvasni, akkor vedd tudomásul, hogy a csomag a kellemetlent is tartalmazza. A jó maradjon itt, a rossz húzzon vissza – ilyen játék nem létezik. De miért is húzzon? Hogy helyettünk inkább másnak legyen rossz? Mert ők megérdemlik, hogy nekik rossz legyen?
Légy szíves, és azt is tudatosítsd, hogy nem minden erdélyi ilyen vagy olyan, és abból, hogy valaki erdélyi, még egyáltalán nem következik semmi a személyiségére nézve. Nem azért tesz valaki vállalhatatlan kijelentéseket, halmoz pozíciókat, játssza a bulldózert, mert a határon túlról érkezett. A magyar politikai elit 90 százaléka vállalhatatlan, pedig Magyarországon születtek. Őket hova küldöd vissza? Hát oda küldd a számodra kellemetlen erdélyieket is.'”