A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársának levele

Posted by
Kádár Anna
>A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa vagyok, és kikérem magamnak Demeter Szilárd Origón megjelent, uszító irományát! Tudom, hogy időközben már vísszavonta és bocsánatot kért, szeretném mégis közzétenni a véleményem, mert ugyan lassúbb vagyok a közvélemény tempójánál, mégis mélységesen megbántva érzem magam, és szeretnék kiállni a magam nevében munkatársaim mellett.
Ha a villamoson hallottam volna ezt a szöveget, azt gondolnám, egy zakkant, magában beszélő szerencsétlen, aki embertársai nyilvános fórumokon történő verbális zaklatásával keresi frusztrációinak ellenszerét.
Demeter Szilárd viszont nem egy villamoson osztja az észt, hanem egy nagy múltú intézmény felbecsülhetetlen kulturális értékeiből farag magának pulpitust. Szövege mégis uszító, erkölcstelen, ellenséges, megformáltságában pedig egy szellentés erőfeszítését igénylő munka.
Kikérem magamnak, hogy uszító politikai propagandának használja a holokauszt emlékét!
Kikérem magamnak, hogy erkölcstelen irományával megkárosítsa a PIM munkaközösségét!
A PIM számomra a legmagasabb szintű szakmai igényesség helye, a munkaközösség tagjaként, munkatársaimhoz hasonlóan, időt és energiát nem kímélve, odaadóan küzdök a kultúra magas színvonalú közvetítéséért.
Demeter Szilárd minősíthetetlen szövege minden ízében szembe megy a PIM – nyitott, átgondolt, magas szakmaiságot képviselő – értékrendszerével.