Egy sikeres népszavazás esélye

Posted by
Kassai Dániel
Egy Mészáros Lőrinc elleni kampány könnyen érthető, és fel lehet építeni úgy, hogy az sikeres legyen.
Az idő pont, hogy nekünk dolgozik, mert közelednek a 2022-es választások, a pártoknak pedig fel kell mutatniuk valamilyen valós teljesítményt…”

Az időtényező miatt annyira nem aggódok. Igaz, hogy most 90 napig nem lehet ugyan aláírást gyűjteni, ez azonban segítséget is jelent abban az értelemben, hogy ezalatt fel lehet rá készülni.

Lehet embereket toborozni, csinálni egy közvélemény-kutatást arról, hogy hányan lennének hajlandóak segíteni a gyűjtésben, plusz meg lehet keresni a pártokat és meg lehet győzni őket a részvételről. Az idő pont, hogy nekünk dolgozik, mert közelednek a 2022-es választások, a pártoknak pedig fel kell mutatniuk valamilyen valós teljesítményt.

Az nem valós teljesítmény, hogy kimennek Mészáros Lőrinc tihanyi nyaralója elé tüntetni azzal, hogy nem szeretjük Mészáros Lőrincet, és tartanak ebből egy sajtótájékoztatót. Az csak kommunikáció. A parlamenti munka is rég kiüresedett, hiszen érdemi vitára nem járnak be a kormánypárti képviselők, csak a szavazásokon vannak jelen tömegével. Az ellenzék pedig most már azokkal az eszközökkel sem nagyon tud élni, amelyekkel eddig felhívta az emberek figyelmét, súlyosan megbüntetik őket a különböző performanszok miatt. Elmondják a beszédeiket, felteszik a Facebookra, Youtube-ra, és ezzel nagyjából ki is merül a parlamenti munka, mivel az elmúlt 10 évben az ellenzéki módosító javaslatok 98 százalékát nem engedték át még a bizottságokon se, persze ennek oka a kormány hatalmi gőgje. Több értelmét látom, hogy az utcán szólítsuk meg az embereket, és ezen keresztül próbáljunk változtatni a dolgokon.

Ha 2022-ben az ellenzék nyerni akar, ahhoz meg kell mozgatni az aktivistáit és a választókat is.  Ha az egyik párt beleáll egy ilyen aláírásgyűjtésbe, ami tegyük fel, hogy sikeres lesz, akkor az egy kisebb párton akkorát lökhet, hogy simán bejuttathatja a parlamentbe, egy nagyobb pedig egyértelműen a legerősebb ellenzéki párttá is válhat.

👉 A Mércének nyilatkoztam, a teljes interjút itt tudjátok elolvasni: