Visszavonta, nem számít, ami fekszik, nyugszik

Posted by

Justin Spike
(AP)

>Ha vissza is vonta, az írását Demeter Szilárd, ez most már nem számít. Ez most már így marad a világ nyilvánossága (és archívumai) számára. Az AP hírügynökség vasárnap ezt a jelentést tette közzé. (Az angol nyelvű szöveget az Újnépszabadság fordította le).
BUDAPEST, Magyarország(AP) — Keményen bíráltak egy magyar kormány megbízottat, mert cikkében George Soros amerikai magyar milliárdost és filantrópot, a magyar kormány meggyőződéses kritikusát  Adolf Hitlerrel és a nácikkal hasonlította össze.
“Európa Soros György gázkamrája” – írta Demeter Szilard miniszteri biztos, a budapesti Petofi Irodalmi Múzeum vezetője egy szombati véleménycikkben, amely a kormánypárti Origo online lapban jelent meg.. “A multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos”.
Az írás felháborodást váltott ki a magyar zsidó közösségből, köztük az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségből, amely a cikket „ízléstelennek” és „megbocsáthatatlannak” nevezte. A Mazsihisz szerint „Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával.
A cikkben Demeter, akit Orbán Viktor magyar miniszterelnök nevezett ki a kulturális terület felügyelőjének,  Sorost Hitlerrel hasonlította össze, és azt írta, hogy “Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai”.
Soros, aki Magyarországon született és holokauszt-túlélő, Orbán kormányának gyakori célpontja a liberális ügyeket támogató filantróp tevékenysége miatt. A Sorost megcélzó kormányzati médiakampányok antiszemitizmus vádjával jártak.
A cikk az Európai Unió következő költségvetése körüli konfliktussal foglalkozott, amelynek két tagországa, Magyarország és Lengyelország blokkolják azokat a rendelkezéseket, amelyek visszatarthatnák a demokratikus normákat nem betartó országok felé történő kifizetéseket. Demeter „új zsidóként” emlegette a két országot, amelyeket vizsgál az unió az igazságügy függetlenségének és a médiaszabadságnak aláásása miatt.
Izrael kormánya, Magyarország közeli szövetségese elítélte Demeter észrevételeit. Izrael budapesti nagykövetsége ezt tweetelte: Teljes mértékben elutasítjuk a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását vagy az azzal történő visszaélést…Nincs helye annak, hogy az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit összekapcsoljuk bármilyen kortárs vitával, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős”.
Bajnai Gordon, Magyarország 2009-2010-es miniszterelnöke vasárnap a Facebook-on azt írta, hogy ha Demetert hétfőig nem távolítják el posztjáról, írását  „a magyarok és a világ többi része nyilvánvalóan a magyar kormány álláspontjának tekinti.”
Szóval erre mondják a kártyában: ami fekszik, nyugszik.