Demeter, visszavonva

Posted by
Iván Gizella
>Ja, még nincs. Az ember maradt. Csak a nyilatkozatát tette láthatatlanná.
Nemrég érkezett a hír, hogy ez a borzadály lelkű senki visszavonta a nyilatkozatát és törölte fészbuk oldalát is.
Csak nem kapott egy telefont mert túl buzgó volt? Arra azért kíváncsi lennék, ki emelte fel a kagylót a vonal másik végén.
„….Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam”
Ez nekem kevés. S nem azért, mert vérszomjas vagyok, hanem azért, mert sokan, ezrek, remélem százezrek és milliók gondolják úgy, demeternek, igen így kisbetűvel, nincs helye a közéletben.
Hogy tud ez az ember tükörbe nézni? Van ennek családja, vannak gyerekei? Gondolt-e arra, midőn az újkori történelem legalávalóbb mondanivalóját papírra vetette, hogy számol majd el aljasságával? Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlítani, a liberálisokat nácikhoz? Nem csak zavaros elmére vall, ez sátáni gonoszsággal ér fel. Meg lehet itt mindent magyarázni, hogy kinek a magyar hangja ez a borzadály, s lehet így is van, de a lényeg, s egyre inkább azoknak adok igazat, akik azt mondják: nem más ez, mint figyelemelterelés.
Mostanában a kormányzópártnak és vezetőjének semmi nem jön össze. Megbukott hőn szeretett példaképe, az Amerikából cirkusz csináló Trump, dúl a járvány, az unió sem akar engedni a zsarolásnak, a támogatók száma is csökken. Kell valamit tenni, amire odafigyelnek az emberek és nem a saját nyomorukkal foglalkoznak. S nem azzal, hogy éjszaka megint milyen törvények születnek a házibarátoknak kedvezve. Ja igen, a magyarok túl tájékozottak és sokat kérdeznek. Nincs igazam miniszter asszony? De jó lenne, ha ez általánossá válna. Ám még nincsenek elegen, akik gondolkodnak, de azok sem, akik kérdeznek.
Még.
Amit most a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója megengedett magának, az példa nélküli. Mondhatjuk, hogy zavaros elme, nem tudja mit beszél, de ez nem igaz. Dehogynem. Nagyon is. Öt éve már az újságírók ujját akarta kalapáccsal szétverni. Milyen ember az ilyen? Ember egyáltalán, vagy maga a sátán?
Vagy ő is Finkeltsteintől tanult? Meg a szégyenteljes ördögi csapatától?
Címkép: Békési Joe rajza