Segélykiáltás a természettől: fogynak a madaraink!

Posted by
Európa Pont
>A madárpopuláció változása a természeti sokféleség (biodiverzitás) változásának egyik legjobb indikátora. Ez a mutató pedig vészjeleket ad: az európai madárlétszám – elsősorban a mezőgazdasági termelés térfoglalása és a mesterséges növényvédő szerek intenzív használata miatt – évek óta folyamatosan csökken. A seregély, a fecske, a sárszalonka, csak néhány azon fajok közül, amelyekből egyre kevesebb él velünk. A madarak hiánya pedig komoly problémát okoz Európa-szerte – elég csak a nyári szúnyoghelyzetre gondolnunk. Az
EU új biodiverzitási stratégiája ezen a trenden (is) próbál fordítani, amivel kapcsolatban várják a személyes véleményeteket december 2-ig.

Egyre kevesebben csicseregnek a fákon Európában

Indul a madáretetési szezon: remélhetőleg sokan fognak idén is cinegéket, verebeket, meggyvágókat, vörösbegyeket, szajkókat vagy őszapó csapatokat megfigyelni saját kertjükben, mikor  eleségre és vízre vágyva közelebb merészkednek az emberekhez. A téli etetés nagyon fontos az itt áttelelő madarak számára, de nagy felelősséggel is jár („ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba”) – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A madarak jelenléte mindig jól tükrözi a helyi ökoszisztéma sokféleségét és integritását, létszámváltozásuk jól mutatja az általuk fogyasztott fajok – például a rovarok – populációjának alakulását is. A madarak nagyon mozgékony állatok, ha sérül élőhelyük, könnyedén odébbállnak. Ezért is mond sokat a madárfajok jelenléte és sokfélesége a környezet állapotáról és időbeli változásáról. A madarakat – a többi állatcsoporttal összehasonlítva – emellett könnyű megfigyelni, és a nyilvánosság számára is vonzó ez a tevékenység, ezért rengeteg adat áll rendelkezésre róluk.

A madáretetések alkalmával talán annyira nem feltűnő, de a hazánkban és Európában előforduló madarak száma folyamatosan csökken. Az Európai Madárfigyelő Hálózat sok éve követi figyelemmel a különböző madárfajok egyedszámának változásait. Összességében elmondható, hogy évtizedek óta csökken a madarak száma, bár ez az utóbbi években lassulni látszik. 2000 óta a teljes madárállomány mintegy 4 százalékkal, míg az agrárterületeken élők száma majdnem 17 százalékkal csökkent. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy az erdei madárfajoknál 7 százalékos egyedszámnövekedést figyeltek meg ugyanebben az időszakban.

Túl intenzív mezőgazdaság – tervek a biológiai sokféleség megóvásáért

A kutatások alapján az agrár élőhelyeken élő madárfajok populációinak csökkenése mögött az intenzív mezőgazdaság áll. Ilyen például a magas diverzitású tájelemek (pl. sövények, virágsávok) eltüntetése a szántókról, termőterületekről, vagy a vegyi növényvédőszerek általános használata.

Ezeken is próbál változtatni az EU nemrégiben bemutatott új biodiverzitási stratégiája, amely többek között az ártalmasabb növényvédő szerek használatát és kockázatát 50 százalékkal, a műtrágyahasználatot pedig legalább 20 százalékkal fogná vissza. A mezőgazdasági földterületek legalább 10%-ára sövény, virágsáv vagy szélfogó ültetését tenné kötelezővé, hogy a beporzók, rovarok visszatérjenek ezekre a területekre, kedvezve az ott élő madárfajoknak is. Mindezek mellett a mezőgazdasági területek 25 százalékára kiterjesztené a bio- vagy ökogazdálkodást (jelenlegi átlag 7,5%), és fokozná a biológiai sokféleség szempontjából kedvező egyéb gazdálkodási gyakorlatokat is.

Az EU új biodiverzitási stratégiáját mi is bemutattuk korábban – a Bizottság most nyilvános konzultáción várja a visszajelzéseket a tervekre. Ha van véleményetek a témában, vagy ötletetek, hogy európai szinten esetleg mit lehetne tenni a sokféleség megóvásáért, még december 2-ig megírhatjátok ezen az oldalon keresztül.
Addig pedig jó madármegfigyelést, sok szép felétek reppenő madarat kívánunk – ha etetnétek őket, akkor ne feledjétek, fontos a folyamatosság! 🙂