Trump megpróbál kegyelmet adni magának?

Posted by

(Washingtoni tudósítás)
Donald Trump szerdán elnöki kegyelemben részesítette korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadóját Michael Flynnt. Most azt találgatják az amerikai politikai körökben hányan részesülnek még ilyen kenyelemben január 20-ig, amikor a 45. elnök elhagyja a Fehér Házat. Mi az az elnöki kegyelem? A kegyelem megakadályozza, hogy a szövetségi bűncselekmények miatt valakit elítéljenek. Általános megbocsátást jelent, megelőzi  további büntetéseket és helyreállítja a polgári jogokat, a megkegyelmezett szavazhat vagy és indulhat  közhivatalért.
Flynnel kapcsolatban korábban már írt a Twitterre Matt Gaetz floriai képviselő: ” Trump elnöknek kegyelmet kellene adnia Flynn-nek, a hálaadási pulykának és mindenkinek kezdve magától a kormányán keresztül egészen Joe Exoticig, ha erre van szükség”.
A bejegyzésnek két érdekessége van: Trump is szerepel a megkegyelmezettendők között, és az, hogy ezt a két nappal korábbi bejegyzést Trump most megosztotta. Amerikai elemzők tucatja kezdte el vizsgálni, hogy ennek milyen jogi következményei lehetnek, illetve hogy egyáltalán lehetséges-e ezt kivitelezni.