Egyáltalán, miért lett négy éve Trump az elnök?

Posted by
Mariann Palankai
>4 évvel ezelőtt megdöbbentem a nyilvánvalóan idióta és erkölcsi nulla Trump megválasztásán, bármilyen tetszetős érv (én ebben nem hiszek), hogy az amerikaiak ostobák és /vagy tahók.
Azonban igazán akkor esett le az álam, amikor megtudtam, hogy magasan képzett, átlagfeletti műveltségű, felvilágosult, liberális eszméket valló USA-ban élő ismerőseim/barátaim többsége is (!!!) Trumpra szavazott.
Az ember ilyenkor nyilván először kérdez, mielőtt ítélkezik.
Az alábbi indoklásokat hallottam (persze a diszkréció és egyebek miatt csak tartalmilag pontos, a tucatnyi, különféle egzisztenciális és egyéb státuszú Trump-szavazó ismerősöm válaszát gyűjtöttem össze) :
– Hosszú évek óta vállalkozom egy igen szigorúan szabályozott szektorban, ám világos volt, hogy ezek a kemény feltételek indokoltak. Pár éve ez megváltozott. Válogatott futóbolondságból eredő plusz előírás terhelődött ránk, erős érdekérvényesítési képességgel rendelkező csoportok nyomására. Ezek az előírások sem nem életszerűek, sem logikusak, sem ésszerűek és egyáltalán nem szolgálják a vállalkozásom szolgáltatási minőségének emelkedését.
– Ha a csomagpakolásra felvett munkatársam nem alkalmas csomagok emelésére, akkor sem küldhetem el. Nekem kell egy olyan technikai beruházást megvalósítanom, amely tehermentesíti őt. Ez a vállalkozásom anyagi csődjét is jelentheti, ami által többtucat ember kerülhet utcára. Ez az aspektus ma senkit sem érdekel.
– Arra, hogy a csomagok mozgatására a munkatársam azért nem „képes”, mert lusta, azt akkor sincs esélyem bizonyítani, ha teljesen nyilvánvaló.
– Olyan kollégákkal/beosztottakkal/főnökökkel kell együtt dolgoznom, akik alkalmatlanok a munkájuk elvégzésére. Ez óriási extra terhet ró rám. Helyettük kell dolgoznom, ha eredményt szeretnék. Szóvá tennem ezt nem lehet, mert biztosan én húzom a rövidebbet. Ha a munkavállaló nő, idős, túlsúlyos, színes bőrű vagy meleg, semennyi esély sincs megszabadulni tőle, még akkor sem, ha az egész munkaidejét végig video-játékozza egy kanapén, vagy a szakmájának az alapismereteivel sincs tisztában bizonyíthatóan.
Ők rengetegszer az én egzisztenciámat is kockáztatják.
– Ma egy ember/ vállalkozás/ teljesítmény megítélése és/vagy sorsa a közvélemény rögtönítélő bíróságától függ. Egy maroknyi hangos csoport képes hetek alatt a nullával egyenlővé tenni egzisztenciákat.
– Az interneten dőlnek el tudományos kérdések is. Ha pl. egy népszerű blogger tisztítószernek nyilvánít egy klór molekulával rendelkező vegyületet, akkor annak a terméknek vége, mert a „konyhasót” a büdös életben nem leszel képes elmagyarázni millióknak. Szerintem ezeket a hangokat el kellene hallgattatni.
– Erős férfiakat szeretnék a közelemben, mert akkor van értelme erős nőnek lennem. Szerintem ebben semmi ellentmondás nincs, sőt.
– Illetve: Erős férfi szeretnék lenni. Nem értem, miért lett ez szinonimája a dúvad, törtető, erőszakos, nőket eltipró férfinak.
– A klinikán nem mondhatjuk azt még egy százötven kilós betegnek sem, hogy le kellene fogynia, bármennyire indokolt ez orvosi szempontból. Ez ugyanis bodyshamingnek számít és az per. De van még jópár olyan tüneteket okozó életviteli dolog, amit nem említhetünk. Sőt, bizonyos kérdéseket fel sem tehetünk a páciensnek, ami némely esetben egyszerűen szakmaiatlanság.
– Egyáltalán: A félelem a büntetéstől, pertől, túl sokszor kerül szakmai szempontok elé.
– Az iskolában senkit sem szidnak meg, bármit csinál a gyerek. Ez a legrosszabb rémálom a gyakorlatban: Egyszerre igaz, hogy a gyerek bármit megtehet és az, hogy nulla botlásért, minden előzmény nélkül megbélyegzik, kirakják a gyereket a suliból.
– Az USA egy teljesen más szerkezetű gazdasági ország, mint Európa. A republikánusok gazdasági elképzelései jobban megfelelnek az ország virágzásához.
Hosszan folytathatnám, de kb. látszanak a körvonalak.
Nyilván a következő kérdésem az volt: Hogy ez az ostoba vadbarom mégis hogyan szabhatna gátat ezeknek a kritizált folyamatoknak?
A válasz az volt, hogy persze valószínűleg sehogy. De a személye garancia arra, hogy Amerika nem fog öles léptekkel haladni tovább ebbe az irányba, mint ahogy Clinton személye arra biztosíték, hogy de.
És ez egy jó ajánlat számunkra. Sőt, igen jó.
További nem meglepő, de igen érdekes válasz volt, hogy noha Trumpot kivétel nélkül egy féleszű bunkónak tartják, mégsem aggódnak, hogy a gazdaság, a külpolitika és egyéb fontos ügyek rossz irányba mennek vezetésével, mert bíznak az intézményrendszerben, hisz esélytelen, hogy ez a tökfilkó paraszt kártékonyan bele tud nyúlni.
Szóval, noha simán kinézik Trumpból, hogy háborút akar indítani Hollandia ellen, mert kigúnyolták a haját, biztosan tudják, hogy az adminisztráció és a demokratikus intézményrendszer lehetetlenné teszi a fasságait.
Tehát a mostani elnökválasztás dilemmái számomra a következőek:
1. Vajon többen vannak még azok, akik számára ezek kiemelten, vagy egyáltalán szempontok? (a kettő nem ugyanaz)
2. Vajon úgy érzékelik-e, hogy Trump, amennyire lehetett teljesítette ezeket az elvárásokat?
3. Vajon úgy látják mára, hogy Trump mégis okozott kárt?
4. Érdekli őket egyáltalán, hogy a pasi kimaxolta a csicskagyászságot, vagy továbbra is „technikailag” tekintenek teljesítményére?
5. Vajon Trump (innen nézve) korona-ámokfutása ott is annak számít? És mennyire?
6. A többszáz millió lakosú országból a valamivel több, mint 10 ismerősöm véleménye vajon bármennyire is tényszerű információnak tekinthető?
7. Vajon ez magyarázza-e a Trump szavazók rejtőzködését? Hogy nem szívesen vallják be ennek a vállalhatatlan bohócnak a támogatását, de ő az emberük attól?
8. A demokraták tényleg Bident tudták legjobb alternatívaként kínálni? Akit pl. a büdös életben senki sem ismerne fel sapkában, mert egy kanárinak is erősebb a karizmája?