Ahol a közszolgálat „kormányzati propagandává silányult”.

Posted by

MUOSZ
>Az Európai Parlament (EP) szerint a közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult és a kormányok állami hirdetések kiosztása révén növelik a médiára gyakorolt befolyásukat.

Az 533 szavazattal, 59 ellenében és 89 tartózkodás mellett a szerdán elfogadott állásfoglalásban az EP képviselői elítélték „egyes tagállamok kormányainak a kritikus és független média elhallgattatására, valamint a médiaszabadság és -pluralizmus aláásására irányuló kísérleteit”. A képviselők különösen aggasztónak találják a közszolgálati média helyzetét olyan tagállamokban, ahol az „kormányzati propagandává silányult”.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a média szabadsága, sokfélesége és függetlensége, valamint az újságírók biztonsága a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságának alapvető elemei, amelyek elengedhetetlenek az Unió demokratikus működéséhez. Az állásfoglalás arra figyelmeztet, hogy „az elmúlt években gyengült a médiaszabadság”, a koronavírus-járvány pedig csak súlyosbította a helyzetet.

Címkép: Európai Parlament

Részletek az Európai Parlament oldalán >>>