Zabra mennek a lovak

Posted by
Gaál Péter
>”Ingyenes és nem kötelező lesz a vakcina beadatása. 12 millió feletti vakcinát kötött le a kormány a világ több részén – mondta Gulyás. Úgy tűnik, Kína áll a legelőrébb az oltóanyag tesztelésében. Rossz hír, hogy a Pfizer először Amerikában fog oltani, és nem Európában. Minden jól mutatja, hogy a fejlesztő országok behozhatatlan előnyben vannak, nincsen szó szolidaritásról – tette hozzá. Az egészségügy képes ellátni a feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások – mondta Gulyás.” Origo. Gulyás Gergely mai tájékoztatója, még folyamatban, amikor ezeket a sorokat írom, bár már gyorsan áttért a migránsokra és a zabrálásra, pardon, a jogállamiság feltételén való háborgásra. Ezt én már élből nem értem, mármint a kedves híveket, hogy ugyan miért nem szúr szemet senkinek, ha egy állítólagos jogállam sérelmezi a jogállamiságot, mint feltételt?
Hiszen megugorjuk, bőven, ugye.
És hogy a ló nemiszervébe nem szúr szemet, hogy MIÉRT SÉRELMEZI, azaz MIT szeretne minden feltételtől mentesen?
Meg hogy egészen pontosan KI szeretné. Nem ők, a rajongók. Nem mi, a nemrajongók. A KORMÁNY, azaz azok a politikusok, akik kormányon vannak. Ebben a válaszban aztán ott a “miért” is.
Van annak a lónak lába is. Jé.
Ezekből a juttatásokból élünk. Azaz mi élünk, ők kicsit másképpen élnek. A többi bevétel megy a vegetációra. Na, ez már maradéktalanul a miénk. Ha nem volna uniós támogatás, akkor ez is rájuk menne.
Már megint a ló egyik testtája, jelesül a túros (sebes, nem túrós) háta. Az elméletben közös lóé.
És a multik? Azok mire kellenek, ha adóbevételt nemigen produkálnak a kedvezmények miatt, és az egyéb (dolgozók után fizetendő) járulékokat is kompenzálják nekik? Több mindenre. Előszöris javítják a statisztikai mutatókat, konkrétan ők adják a MAGYAR (magyarnak számító, itt megtermelt) GDP tetemes hányadát. Az mire kell, a látszaton kívül? Hát például a hitelfelvételekhez, formailag, persze, ezt mindenki tudja, de szabál, szabál, embert zabál. Amelyekkel ellensúlyozni lehet a szándékosan (is) dilettáns, kirabló gazdaságpolitikát, és az ezek következtében sokkal súlyosabban érintő világválságot (a vírus mint vírus itt irreleváns). Másodszor, cserébe, kedves rezsimünk kedvéért kiherélik az Európai Uniót. A maguk kedvéért herélik persze ki, de a kedvek itt is összetalálkoznak. Harmadszor a magyar dolgozóik miatt, akiknek fizetést adnak, azt a dolgozók elköltik, amire elköltik, azon van forgalmi adó, amely forgalmi adó elvben befolyik a kincstárba. Negyedszer a beszállítói láncok miatt. Ezek nem Mészáros Lőrinc beszállítói lánca, vagyis nem tiszta költségvetési pénz forog bennük.
Ötödször, Krisztus koporsóját se őrizték ingyen. Ez már csak rosszindulatú feltételezés, siklassák nyugodtan át rajta a szemüket.
Van tehát egy uniós bevétel, és némi egyéb csordogálás, a hazai iparból mínusz a mészárosok és egyéb csókosok, magyarok, oroszok (magyar állampolgárságú oroszok, bizony) és mások nélkül, kis részben velük, és van némi hazai egyéb próbálkozás.
Ezekből kell életben tartani a lovat, ami jó régen – Orbán előtt is az volt – állatorvosi ló már, ha a Várból és a Várkert bazárból virgonc telivérnek is néz ki. (A Pasa park a múlté. Első lépcsős lett, hogy az egykori Magyar Néphadsereg veretes nyelvét használjam. Szintet léptünk.)
Végezetül a vakcina. Gulyás mester ugyan ezzel kezdte, de hát ez volt az ő bevezetése. Időközben véget ért a tájékoztató, így elmondhatom, hogy ezzel is végezte, a végébe, Volner kamerádot nagyvonalúan ellenzéki képviselőnek titulálva, mintegy mellékesen még beleapplikálta a választásokkal kapcsolatos megnyugtató simit. A módszer az ilyeneknél a szűk cipőbe tett kavics esetét idézi. Vess fel egy sokkal szörnyűbb lehetőséget, és utána enyhítsd az eredeti szörnyűségre. Mindenki meg fog könnyebbülni.
Nos, a vakcina. Ami ingyenes lesz. Többen vannak versenyben, hogy kié a befutó, a New York-i székhelyű német-amerikai Pfizer, az orosz Szputnyik, amiről a minap sietve kijelentették, hogy százalékra ugyanolyan hatásfokú, mint az előbbi, sőt jobb, és a kínaiak. Sajnos, mondta Gulyás mester, fájdalom, “Kína áll legelőrébb az oltóanyag tesztelésében”, ráadásul a Pfizer először Amerikában fog oltani. Meg ott az az istenverte Biden, emitt meg a kötözködő Unió, de ezeket már nem mondta. De mit tudhassuk. A híd, ugye. Majd, ha odaértünk.
Gyia, Rocinante.