Szokatlan barátság: Diego és Fidel

Posted by

John McGovern

Fidel Castro és  Diego Maradona barátsága a legkülönösebb volt, amiről eddig hallottam.

Maradona Argentínában, Buenos Airesben született. Családja nagyon szegény volt, apja gyári munkásként dolgozott. Amikor futballkarrierje elindult Maradona álma mégcsak az volt, hogy megvásárolhassa szülei  házat, és támogathassa három idősebb nővére tanítását. Radikális volt fiatalon. Radikális baloldali. A kubai vezetőnek, Fidelnek volt egy argentin harcostársa, Ernesto ‘Che’ Guevara. Hát ez az ember hamarosan rákerült Maradona jobb karjára – tetoválásként. Itt vetem közbe, hogy később Fidel Castro is megjelent focistánkon – a bal lábán díszelgett az arcképe.

Amikor az 1986-os mexikói világbajnokságon a Maradona vezette Argentína megnyerte történelme második (és eddig utolsó) világbajnokságát, meghívták Kubába, találkozott Castróval, akivel hosszan beszélgettek. Fidel mesélt a kubai forradalomról. Maradona pedig megajándékozta Castrot híres 10. számú mezével. A focista abban az időben került a Napolihoz az olasz Serie A-ba. Korábban Barcelonában nem sikerült neki igazán.  De a dél-olasz csapatban való játék megfelelt a természetének. Egész Észak-Olaszország lenézte őket, hogy szegények,  piszkosak és betegeki. Nos, ebből a kiesőjelölt csapatból lett a Napoli olasz bajnok és UEFA-kupa győztes. Maradonát,szó szerint szentként imádták a katolikus Olaszországban, vagy legalábbis Nápolyban. De a sztár nehezen kezelte a hírnevét. Jöttek az italok, a drogok és a törvénytelen gyermekek, valamint a nápolyi maffiával való kapcsolat.  Mélypontra került, miután egy pozitív drogteszt után kirúgták a Napoliból. Majd ugyanezért hazaküldték az 1994-es világbajnokságról.

Ekkor Fidel Castro felajánlotta a futballlegendának, hogy jöjjön Kubába és kezeltesse magát a politikai elit reprezentatív kórházában, a La Pedrera klinikán. Maradona négy évet töltött – kis megszakításokkal – a karibi szigetországban függőségeinek kezelésével. Fidel reggelente felhívta, hogy beszéljen vele a sportról és a politikáról, és arra biztassa, hogy kűzdjön meg drogproblémáival. Diego elismerte, hogy Fidel közbelépése megmentette az életét. Castro azt mondta róla, hogy “Diego nagyszerű barát és nagyon nemes lélek, nemcsak csodálatos sportoló. Barátságot ápol Kubával, minden anyagi haszon nélkül.”

2016. november 25-én Fidel Castro meghalt, és Diego Maradona azt mondta róla, hogy “olyan volt nekem, mint második apám” . Elutazott Havannába, Kubába, hogy részt vegyen a nemzet gyászában. Egy újságnak azt nyilatkozta: “Kinyitotta előttem Kuba ajtaját, amikor Argentína bezárta azt”

youngpioneerstours.com