Irány a Kinizsi utca

Posted by
Spielmann Éva
>[mesterséges félintelligencia] eddig én soha nem hittem azoknak, akik szerint bizony lehallgat minket a saját telefonunk. Ellentmondásul magam is próbákat tettem, napsütéses nyári napon “síruha, síruha” ismételgettem hangosan a telefonomnak, vártam, hogy az idővonalamon megjelenjenek a síruha/ski resort reklámok. Csak a rosszul kalibrált beszédfelismerő szoftvernek tudtam volna be, ha ezután elárasztottak volna a kedvezményes temetőhely ajánlatok.
Ma viszont velem is megtörtént.
Ügyféllel beszéltem, ő UPC vezetékesen, és az ájfónon. Mindenféle szóba kerül, hol angolul, hol magyarul beszéltünk, mindegy is miért. Sok minden mellett szóba kerül, hogy ő a Bálna mögött, a Kinizsi utcában lakik.
Néhány perccel ezután beülök az autóba. A kihangósító küldi a jelet a telefonra, indulunk. Gurulok ki a garázsból, fél szemmel ránézek a telefonra, az éppen rácsatlakozott az autóra.
És olvasom, hogy siri szépen, pontosan, szabatosan azt kérdi, hogy “go to Kinizsi utca? 11 minutes, light traffic”.
(Azért van egy fél-megoldása a helyzetnek: a Google maps alkalmazás magától gyűjti a kedvenc helyeket, rákerestem, és nekem valóban gyakran látogatott helyem a budaörsi Kinizsi utcában a bevásárlóközpont… okos, okos, de azért nem annyira!)