Valóság. What else?

Posted by

Fábián András
>Magyarul: mi más? Ez a két szó hangzik el George Clooney, a többszörösen megválasztott legsármosabb férfi ajkairól egy kávé reklámban. Pontosabban több reklámban. Láthattuk hős lovagként, aki kilép a mozivászonból. Láthattuk őt már-már a mennyországban John Malkovich-csal, akit a mennyországba való belépéstől, vagyis attól, hogy a fejére zuhanjon egy zongora, csak az ment meg, hogy a frissen vásárolt kávéfőzőjét a csomagolóban felejtette, és hirtelen visszafordult érte. Sok, szellemes, jó reklám fűződik tehát ehhez a szlogenhez és így Clooney személyéhez. Egy kétszeres Oscar díjas, ötszörös Golden Globe díjas művész természetesen nem vállal el akármit.

Nem mellesleg a Vészhelyzet mindenki által szeretett Ross dokija 2008. óta az ENSZ békenagykövete. A békenagyköveteket a művészetek, a kultúra, a tudományok és a sport kiválóságai közül választják ki azért, hogy világszerte támogatókat szerezzenek az ENSZ-nek, a népek közötti békés együttműködés eszméjének. 2006 áprilisában édesapjával, az újságíró Nick Clooney-val, a nyugat-szudáni Darfurban tájékozódott az ottani humanitárius válságba torkolló népirtásról. Tapasztalatairól később szenvedélyes beszédben számolt be az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Felszólalása során felrótta a tanács tagjainak, hogy évek óta népirtás zajlik „az Önök szeme előtt”. Egyértelművé tette, hogy az ő felelősségük lesz, ha nem sikerül véget vetni a katasztrófának. Az ENSZ főtitkára általi jelölésére és megválasztására ezt követően került sor. Azóta is aktívan politizál.

Clooney békemisszióiról elvileg már hallania kellett Varga Juditnak, aki ebben az időben jogvégzett pályakezdőként, ügyvédjelöltként dolgozott először a Freshfields, Bruckhaus, Deringer, majd a Hogan&Hartson nemzetközi ügyvédi irodában.

Ennek mindössze azért van jelentősége, mert a jelenlegi igazságügyminiszter asszony egy kétnyelvű Facebook posztban oktatja ki a színész nagykövetet, ekképpen:

Ha George Clooney legközelebb mifelénk jár, szívesen vendégül látom egy valódi kávéra és akár még a magyar jogállamiság valós helyzetéről is tájékoztatom, ha a tények is érdeklik. Ígérem, hogy az amerikai filmipar anomáliái kapcsán nem fogom nyilvánosan kritizálni, hiszen arról körülbelül annyi információval rendelkezem, mint ő a közép-európai politikai helyzetről. Valóság. What else Mr. Clooney?”

Nos, ami a tényeket illeti, azok valóban nagyon fontosak. Arról van szó, mint az már napok óta ismert, hogy a világhírű amerikai színész új filmjéről nyilatkozott egy amerikai magazinnak, amikoris – nyilván nem véletlenül – a gyűlöletről Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Bolsonaro brazil elnök jutott eszébe.

Ez a megjegyzés mérhetetlen, dühödt felháborodást váltott ki az Orbán farvizén lavírozó magyar politikai elitből. Neves és névtelen senkik egymást túlkiabálva igyekeznek bizonygatni a népnek, hogy Clooney, a csepűrágó, minden csak nem rendes ember. Azt se tudja, hol van Magyarország! – így Menczer Tamás, a külügyminiszter futsalos haverja és szóvivője. Aztán még tódított is rajta egyet: “Én általában is tisztelem azokat, akik a saját szakmájukban jók, ez természetesen igaz a színészekre is, és George Clooney jó színész, ezért tiszteletet érdemel, de ez önmagában még nem jelenti azt, hogy ért a világpolitikához is.”

Pedig nem véletlen az, hogy Clooney, akiről már említettük, hogy a béke nagykövete, tehát van némi politikai érzéke, Bolsonaroval említette egy lapon Orbán Viktort. Bolsonaro lelkén ma már nem mellesleg a koronavírus járvány figyelmen kívül hagyása miatt több tízezer ember élete, pontosabban halála szárad. Mi még arra is emlékszünk, hogy múlt év januári beiktatásakor Orbán Viktor is boldogan részt vett, és szívből jövő barátsággal üdvözölte és ünnepelte az újonnan megválasztott Brazil elnököt. Gazdasági és politikai együttműködésben is megállapodtak és még magyarországi meghívás is elhangzott. Két illiberális elvtárs forró kézfogásának lehettünk akkor tanúi.

Menczer nem habozott lerántani a leplet arról sem, hogy Clooney nyilván azért támadja Orbánt, mert Soros embere. Azt talán csak feledékenységből felejtette el hozzátenni, ami Kovács Zoltán vadász és nemzetközi kommunikátor megfellebbezhetetlen ultima rációja: De hiszen magyarul sem tud!

Varga Judit azonban nyilván nem véletlenül érezte szükségesnek, hogy felhívja a delikvens figyelmét a helyes magatartási szabályokra. A megfelelő forrásból kell tájékozódni és csak a valóságról szabad tájékoztatni. Emlékszünk még: „Valóság. What else?”

Erről eszembe jutott nekem az a történet, hogy Varga Judit miniszteri kinevezése előtt, a parlamenti meghallgatása során, elhangzott az az állítás, hogy apukája, Varga László, a miskolci Avas Szálló igazgatója a kémelhárítás (BAZ megyei III/II. Osztály) SZT tisztje volt. Távol álljon tőlem, hogy én ezért bármiféle szemrehányást tegyek a hölgynek. A szülőket készen kapja az ember. Az ő tetteikért nem felelős. Csupán a tények és a tájékozódás fontosságáról értekezem. Ő akkoriban ugyanis azt nyilatkozta, hogy apja, amikor megtudta, hogy mit várnak tőle a szervek, nemet mondott nekik. Aztán később a Pesti fiúknak már így finomított a dolgon: „Vendéglátó ipari végzettségű édesapám, még mielőtt megszülettem volna, szakmai karrierjének egy újabb állomásaként szállodavezetői állást kapott a miskolci Avas Szállóban. Tőle tudom, hogy őt is meglepte, amikor pár hónappal később felszólították, hogy a munka része a titkosszolgálatokkal való együttműködés. Kémelhárító, SZT-tiszti III/2-es besorolást kapott, ez annak idején a hódmezővásárhelyi Emlékpont nyilvános listáján is látható volt. A miskolci médiában 2011-ben ez az ügy nagy nyilvánosságot kapott, a családban és a környezetünkben mi akkor megbeszéltük a dolgot. Édesapám … 1983-ban nemet mondott a szolgálatoknak és a sokak által vágyott szállodavezetői pozíciójából is távozott.”

Ha azonban megkérdezte volna apukáját (Emlékszünk? Tájékozódni a megfelelő forrásból!), akkor tudnia kellett volna, hogy Varga Lászlót 1978. augusztus 1-jén avatták alhadnaggyá a BM Tartalékos Tisztképző Iskolájában. Ott pedig katonai elhárítókat, magyarul kémelhárító tartalékos tiszteket képeztek. Ebben a rendfokozatában még ugyanebben az évben, tisztté avatását követően, vették hivatásos állományba, és került az Avas szállóba SZT tiszti beosztásba. A Vendéglátóipari Főiskolai végzettségét, ami vélhetőleg a fedőbeosztás betöltéséhez volt szükséges, csak jóval később, 1980-ban szerezte meg. Ebben az évben, nyilván a diplomája megszerzésének örömére, főoperatív beosztotti beosztást kapott. 1981-ben pedig a várakozási idő leteltével főhadnaggyá is előléptették. Mindezt a nyilvánosan hozzáférhető fogyatékanyaga valószínűsíti. (http://szigoruantitkos.hu/szt-tisztek/varga-laszlo-186.html) Vagyis Apukája pontosan tudta, hogy milyen feladatokat kell teljesítenie, hiszen kétéves kémelhárítói kiképzés után lett alhadnagy. Az SZT tiszti feladatait pedig biztosan kiválóan teljesítette, hiszen két alkalommal is pénzjutalomban részesült.

Ami pedig George Clooney-t illeti, mosolyogva rázta le magáról Menczer Tamás és Varga Judit állításait. Hazudnak, mondta. A magyar embereknek pedig ezt üzente:

Nagyon kedvelem a magyar embereket. Az 1980-as évek elején voltam ott először, amikor még a Szovjetunió része volt. A 2000-es évek elején tértem vissza, és a Dunaparton sétálgattam. Akkoriban Magyarország a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott. Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt.” (Varga Judit 1980-ban született, tehát erre még nem emlékezhetett!)

Valóság! What else, Ms. Varga?

Címkép: George Clooney kávéreklámban