Isten érintése

Posted by

Életének 61. évében elhunyt Diego Armando Maradona, az argentin válogatott világbajnok klasszisa, a Boca Juniors, a Napoli és a Barcelona korábbi játékosa. A hírek szerint  hirtelen szívmegállás okozta Maradona halálát.

Diego több mint 300 gólt rúgott, sok közülük egy igazi futball-zseni találata volt. De közülük kettő a legemlékezetesebb. Mindössze négy perc választotta el a kettőt. 1986. június 22-én Mexikóban. Az egyiket a “század góljának” nevezték. A másik még híresebb lett. Most erről lesz szó. Az argentin csapat azért jött a VB-re, hogy visszavágjon. Négy évvel korábban, Spanyolországban Brazilia kiverte a csapatot. Mexikóban 1986-ban viszont megnyerték a csoportot, a legjobb 16 között legyőzték Uruguayt. Aztán az Azteca stadionban, a negyeddöntőn egy másfajta ellenféllel, Angliával találkoztak. Maradona egy argentin újságíróval  a meccs történetét megírta könyvében az Isten érintésében (Touched by God).  

Maradona holding aloft the World Cup after winning the final. Picture: Carlo Fumagalli/AP

Maradona a világbajnoki trófeával. Carlo Fumagalli/AP

Maradona a könyvben arról ír, hogy az 1982-es spanyolországi VB  előtt folyt a Falkland-szigetekért a brit-argentín háború. A világbajnokság megnyítója után nem sokkal Argentína elismerte vereségét és visszavonult a Malvinasnak nevezett szigetcsoportról. 1986-ban, négy évvel lésőbb így futottak ki a pályára Mexikóban az angol csapat ellen.

Maradona:
“Anglia volt, ne feledjük. És a Malvinas friss volt az emlékezetemben. Egy csata volt. Az én harcteremen. Az első félidő csupa unalom. Óvatoskodott mindenki. Halálra untam magamat. Tizenegy hivatalnok mindkét csapatban. Csak arra vigyázott mindenki, hogy ne kövessen el hibát. Aztán jött az 51. perc. A középpályán kaptam labdát. Ott volt három angol. elmentem köztük, odapörgettem a labdát Valdanonak, futottam előre, mert arra számítottam, hogy visszakapom.
De Steve Hodge leszerelte Valdanot. Az angol védő hazaemelte a kapusnak, akkoriban még ez szabályos volt. Peter Shilton, a hálóőr előrelépett, hogy megfogja a levegőben szálló labdát. Shilton azt hitte, hogy nem jelentek veszélyt. 18 centivel vagyok alacsonyabb, mint ő. Ha megnézi valaki a képeket, láthatja, hogy én már a levegőben voltam, amikor az ő lába még mindig a földön állt. Gondoltam fejelek, és a fejem mellé teszem a kezem. Aztán Shilton kezei között ballal bepattintottam a labdát a kapuban. Senkisem vette észre csak Terry Fenwick. Aztán rohanni kezdtem, mint máskor, ha gólt lövök. És csak rohantam, nem néztem hátra…”

Címkép: Az isteni Maradona keze. Forrás: News Limited