NER-esedő neokohn

Posted by
Seres László
>Ma délelőtt benyújtottam a felmondásomat lapunk tulajdonosainak, így december 1-től már nem vagyok a Neokohn főszerkesztője.
Döntésem már jó pár hete érlelődik bennem. A végső lökést az adta, hogy a cég tulajdonosai megvétózták egy HR-döntésemet: helyettesem leváltását és egy másik kollégám kinevezését a főszerkesztő-helyettesi pozícióra. A tulajdonosok vétója két szempont miatt is problémás.
Egyrészt főszerkesztői szuverenitásomat és szakmai tudásomat veszik ezzel semmibe. Jobban szeretem én eldönteni, kikkel dolgozom együtt, mint nem. Pláne, ha az illető inkább történész, mint újságíró, és az elmúlt hónapokban alapvető újságírói, médiaetikai szabályokkal, értékekkel kapcsolatban kell vitáznom vele.
Másrészt ily módon az is kiderült számomra, hogy ha egy, a NER iránt elkötelezett beosztottam pozíciója be van betonozva, akkor sem őfelette, sem saját magam felett nem én rendelkezem. Márpedig én nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni. Olyanban sem, ahol – mint az elmúlt hetekben tapasztalom – tulajdonosi elvárás a másik, neológ zsidó hitközség folyamatos támadása.
Nagyon köszönöm Köves Slomónak és Bodnár Dánielnek az eddigi együttműködést, a lehetőséget. Büszke vagyok az elmúlt két évünkre, arra, hogy működtettünk egy valóban független konzlib portált (még ha pár olyan cikket is átengedtem közlésre, amit nem kellett volna). Nagyon köszönöm a Neokohn jelenlegi és volt munkatársainak, szerzőinek az elmúlt két évet. De folytatni nem tudom, elérkeztem kompromisszum-készségem határához.
Anyukám mindig azt tanította nekem, a legfontosabb az életben, hogy minden nap tudjunk tükörbe nézni. Én a továbbiakban is ehhez fogom tartani magam.

Címkép: Köves Slomó (balra), az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija és David Lau, Izrael askenázi főrabbija a kormány és az EMIH közötti átfogó megállapodás aláírásán Budapesten

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI