Az AP jelenti hétfőn

Posted by

Donald Trump elnök kampánycsapata kétségbeesetten keresi a kudarcot hozó választás  megmentésének módjait, hat államban futkosnak körbe körbe.  Ez a stratégia jó lehet a Trump-barát televíziós és  rádió műsorokban. De katasztrófa a bíróságokon, ahol a bírák egységesen elutasították a szavazás elcsalásával kapcsolatos állításokat, és amatőrnek találták a kampány jogi munkáját. Hétvégi ítéletében például egy republikánus kötődéséről ismert bíró Pennsylvaniában  arra a következtetésre jutott, hogy Trump csapata csak „spekulatív vádakat” ismételgetett, nem pedig a korrupciót bizonyította.

Trump jogi csapata érezhetően távolodik Sidney Powelltől, aki az elnök vezető jogásza, és  sokan nem támogatják az általa képviselt összeesküvés-elméleteket. Wisconsinban az újraszámláláskor Trumpot támogató megfigyelők nagy csoportja volt jelen a szavazókörökben. Trump 3 millió dollárt fizetett az állam két legnagyobb és legliberálisabb megyéjében történt újraszámolás érdekében, hogy törölje Joe Biden megválasztott elnök több mint 20 000 szavazatos győzelmét.

**
A Biden kabinet: Várhatóan Biden régi nemzetbiztonsági szakértője Antony Blinken lesz a külügyminiszter.  Blinken az Obama-kormányzás idején helyettes államtitkárként és nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesként működött. (Blinken édesanyja, Judit, magyar. Édesapja pedig az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt 1994 és 1997 között).
**
G-20 csúcstalálkozó: A világ legerősebb nemzeteinek vezetői csúcstalálkozójukon, ígéretet tettek arra, hogy segíteni fogják azt, hogy mindenki számára megfizethető legyen a hozzáférés  a COVID-19 vakcínához. A kétnapos államfők csúcstalálkozót “virtuálisan” tartották Dubaiban. 

**

Oroszország: Az ország egészségügyi rendszere az elmúlt hetekben súlyos megterhelés alá került, amikor a koronavírus-járvány újból felerősödött. Oroszország-szerte a vírusos betegek számára elkülönített kórházi ágyak 81% -a megtelt. A kórházi folyosók tele vannak betegekkel, sok helyütt még a padlón is fekszenek. A hullaházakban fekete műanyag zsákban lévő testek halmozódtak fel. 
**
Etiópia:“Azt mondom önnek, hogy az emberek lassanként meghalnak ott” – mondta egy etióp önkéntes segélymunkás, aki az ország északi Tigray régiójából menekült el a harcok elől. A lázadók által ellenőrzött terület néhány száz evakuáltjának egyike. Elmondta, hogy az ott élő 6 millió embernek  hiányzik az élelem, az üzemanyag, a készpénz, a víz és az áram, miközben Etiópia hadserege közelebb vonul  Tigray fővárosához.  A határnál blokád van, a   harcoló felek elutasították a párbeszédre vagy a humanitárius elvonulásra irányuló nemzetközi felhívásokat.  Etiópia hadserege eközben figyelmeztette az ostromolt Tigray regionális főváros civiljeit, hogy „nincs kegyelem”, „mentsék magukat” az utolsó offenzíva előtt.  Etiópia miniszterelnöke 72 órát adott Tigray vezetőinek a megadásra.
**

Titkos találkozó: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök titkos találkozóra repült Szaúd-Arábiába és találkozott Mohammed bin Salman koronaherceggel. Ez az első ismert találkozás magasrangú izraeli és szaúdi tisztviselők között. Netanjahu és a Moszad hírszerző ügynökség vezetője a hírek szerint a szaudi Neomba repült, ahol találkoztak a koronaherceggel. Míg Bahrein, Szudán és az Egyesült Arab Emírségek a Trump-kormány alatt már kötött megállapodásokat az Izraellel fennálló kapcsolatok normalizálásáról, Szaúd-Arábia eddig nem volt erre kész.

Címkép: Antony Blinken