Nem sok mozgástere maradt Orbánnak

Posted by

Zsíros Sándor
(euronews)

>Nem maradt sok mozgástere a magyar és a lengyel kormánynak a költségvetési vétó után – állítják szakértők. Ugyanis mindkét országnak égetően nagy szüksége van az uniós forrásokra. Orbán Viktor szerint Magyarország a következő tíz évben az uniós helyreállítási alap pénzei nélkül is tud fejleszteni. A magyar és a lengyel költségvetési vétóról a kormányfő a péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, a megegyezés politikai akarat kérdése. A volt finn miniszterelnök szerint azonban lassan nem marad opció Budapest és Varsó számára.

“Szerintem Magyarország és Lengyelország számára nem maradt sok kiút és ezt tudja a többi vezető is. Ráadásul elegük is van az ügyből, azt mondják rá: basta! A magyaroknak és a lengyeleknek szükségük van a pénzre és elfogadják a jogállamisági mechanizmust is. De úgy akarnak kijönni a tárgyalásokról, hogy a saját közönségüknek elmondhassák, hogy győztek” – mondta Alexander Stubb volt finn miniszterelnök.

Az Európai Parlament felmérése szerint a magyarok többsége is támogatja a jogállami feltételeket. Az Euronews kutatása szerint az ügyet ismerők 57 százaléka hibának tartja a vétót. Ennek ellenére az uniós segélyalap elfogadása mindenképpen késni fog.

“Az emberek érzik a gazdasági hatásokat, amelyek sürgetővé teszik a költségvetés és az újjáépítési alap elfogadását” – mondta az Európai Parlament kutatóintézetének vezetője, Philipp Schulmeister.

A következő uniós csúcstalálkozó December 10-én kezdődik. Ha ott megállapodnak a költségvetésről, még az Európai Parlamentnek is szavaznia kell róla.