Újraszámlálás

Posted by
Raskó György
>Tegnap hivatalossá vált a második újraszámlálás befejeztével, hogy Biden nyert Georgiában, több, mint 14 ezer szavazattal. A Trumpék által kért újraszámlálás Bidennek hozott plusz szavazatokat, azaz hatalmas pofára esés az elnöki kampánycsapat számára az eredmény. Most már Trump is elismerte vereségét, természetesen azzal a szemét megjegyzéssel, hogy Biden elcsalta a választásokat. Nyilvánvalóan azért, hogy híveit harci készültségben tartsa. Nos ez sikerül is neki. A hír hallatára sok ezer trumpista sírt, vagy átkozódott, többen félautomata fegyverüket rázták hevesen amit a Fox News által közvetített képeken látni lehetett. Ezzel a társasággal sose lehet majd elhitetni, hogy Biden tisztán nyerte a “minden idők legbiztonságosabb elnökválasztását” (Ezt maga Trump kibernetikai főembere mondta, akit másnap az elnök ki is rúgott).
A történetnek jogilag is vége lesz három hét múlva s Bident elnökké iktatják január 20.-án. Így lesz, de a Trumphoz érzelmileg irracionális módon kötődő milliók nem fognak megnyugodni évek alatt sem. Trump legnagyobb “történelmi tette”, hogy az Egyesült Államok négy év alatt végzetesen megosztottá vált, Biden ígéretet tett arra, hogy elnöksége alatt törekedni fog az összebékítésre, de félek, hogy ez hiú remény. Trump és emberei a háttérből szítani fogják a tüzet rendesen.
De e súlyos társadalmi feszültség feloldása legyen az amerikaiak ügye. Koncentráljunk inkább a miénkre. Közeledik ugyanis a 2022-es országgyűlési választás s hazánkban a megosztottság legalább akkora, ha nem nagyobb, mint az USA-ban. Ennek katalizátora a kormánypárt és vezére, aki vélhetően hasonló eszközökkel próbálja majd megvédeni hatalmát, ha rosszul szerepel a választásokon. Csalást fog emlegetni, külföldi (Soros) beavatkozást, és kiadja majd a jelszót “veszélyben a haza, ami nem lehet ellenzékben”. Egy szoros eredmény esetén derül majd ki, hogy Magyarország mennyire is demokratikus állam. A kormánypárt és vezére el tud-e fogadni majd egy választási vereséget úgy, ahogy egy nyugati demokráciában illik és szokás. Még bízok benne, hogy igen.