Az AP jelenti pénteken

Posted by

Biden születésnapja: Ma van a megválasztott elnök 78. születésnapja. Miközben a megoldandó nehéz kérdésekkel küzd, Biden megpróbál elérni egy másik bravúrt: bemutatni az amerikaiaknak, hogy a kor csak egy szám. Biden az Egyesült Államok történelmének leidősebb elnökeként lép hivatalába, megelőzve Ronald Reagant, aki 1989-ben hagyta el a Fehér Házat, amikor 77 éves és 349 napos volt.

**

Jövő csütörtökön, 26-án van Amerikában a Hálaadás napja. A Centers for Disease Control and Prevention az Egyesült Államok legfőbb közegészségügyi ügynöksége arra szólította fel az amerikaiakat, hogy kerüljék el az utazást, és ne vásároljanak ajándékot olyan embereknek, akikkel jelenleg nem élnek együtt.  Lehetőleg maradjanak otthon.

**

Kaliforniai kijárási tilalom: Éjszakai kijárási tilalmat hirdettek a legnépesebb államban, így  próbálják  megfékezni a vírus rohamát. Gavin Newsom kormányzó 41 megyébenírta elő az intézkedést. Szombattól kezdődően minden nem lényeges munkának, közlekedésnek és összejövetelnek 22 óra között be kell fejeződnie. A tilalom hajnali 5 óráig tart.  A döntés 40 millió embert érint. Egyes megyékben a seriffek és egyes törvényhozók azt mondják, hogy nem fogják betartani a kijárási tilalmat.

**
Úgy tűnik, Trump talán nem a megfelelő jogászakot választotta ki. Legalább öt államban pert indított. De ügyvédjei többször elemi hibákat követnek el.  A legviccesebb: „poll watcher” (POLL)  vagyis választási ellenőrök helyett beadványukban „pole watcher” -t (POLE) írtak, ami értelmezhető úgy is, hogy sarkkutatókat hiányoltak a szavazatszámláló bizottságokból. De volt, ahol elfelejtették az elnöklő bíró nevét. És egy washingtoni bíróság elé egy michigani panaszt nyújtottak be. Sidney Powell, Trump személyes ügyvédje hosszú, fiktív mesét mondott a bíróság előtt arról, hogy miképpen fordították meg a választási eredményeket  német szerverekkel és venezuelai szoftverekkel, amelyeket   „Hugo Chavez irányításával” hoztak létre. Csakhogy a Trump ellen állítólag összeesküvő venezuelai elnök 2013-ban meghalt.

**

Alternate textVisszajöttek a szigetről és elcsodálkoztak a világjárványon. Miközben a glóbus nagy része hónapok óta él a koronavírus fenyegette világukban, a környezetvédők kis csoportja csak most szembesült a valósággal. Februárban, amikor a vírus éppencsak terjedni kezdett, ez a négy ember elindult a Föld egyik legtávolabbi helyére – egy kis táborba a Kure-atollra, Hawaii-szigetek legtávolabbi, a lakatlan északnyugati sziklájára. Honolulutól több mint 1400 mérföldre külön-külön éltek és dolgoztak, televízió és internet nélkül. Egyetlen információjuk műholdas szöveges üzenetekből és alkalmi e-mailekből származott. Most visszajöttek a valóságba.

**

Etiópiát három csapás sújtja: Háború, koronavírus, sáskajárás.  Az elmúlt hónapban kirobbant fegyveres az északi Tigray régióban egyre súlyosbodik. Menekültek tízezrei menekülnek Szudánba. Az elzárt Tigray régióban kétségbeejtően fogy az élelmiszer és az üzemanyag, valamint orvosi ellátás Közben pedig az utóbbi évtizedek legnagyobb sáskajárása pusztít. Az Egyesült Királyság megfigyelői  „teljes körű humanitárius válságra” figyelmeztetnek. Etiópiában meghaladta a 100 000 megerősített esetet a vírusfertőzés, és a Tigray-konfliktus pedig a COVID-19 még gyorsabb terjedésvel fenyegeti, amikor a menekülő emberek elhagyják otthonaikat.

**

Az amerikai kormány kivégeztetett egy férfit, aki elrabolt és megerőszakolt egy 16 éves texasi lányt, mielőtt benzinnel leöntötte és élve eltemette volna. Orlando Hall a nyolcadik szövetségi fogvatartott, akit közel két évtizedes szünet után halálra ítéltek az idén. Hall injekcióval halt meg az indiana-i Terre Haute szövetségi börtönben. Ügyvédei a kivégzést el kivánták halasztani, mert Hallt, aki fekete volt, egy teljesen fehér esküdtszék ítélte el. A Trump-adminisztráció idén megújította a szövetségi kivégzéseket. Az elmúlt 56 évben csak három szövetségi rabot végeztek ki. Hallot Lisa Rene elrablása és halála miatt ítélték el 1994-ben.