Trump hívei nem hiszik, hogy Amerika demokrácia

Posted by

Súlyos következményei vannak annak, hogy Donald Trump folyamatosan kétségeket ébreszt az amerikai intézményrendszerben. Az elnök vádaskodása, az a dobpergés, amellyel a választások integritását támadja  alaptalanul,  érezhetően korrodeálja a demokráciát. Nincs bizonyíték széles körű választói csalásra, de a Monmouth Egyetem egy új közvélemény-kutatása szerint Trump támogatóinak 77 százaléka úgy véli, hogy Joe Biden megválasztott elnök csak csalás miatt nyert, és 88 százalékuk szerint további információra van szükségük, hogy biztosan tudják, ki győzött.

Összességében az amerikaiak 60 százaléka gondolja úgy, hogy Biden megnyerte a választást. De Trump kétségek elhitésére épülő PR kampánya működik. A Monmouth választások előtti felmérése szerint a republikánusok 55 százaléka akkor még hitt a választási folyamat tisztaságában. Most csak 22 százalékuk mondta azt, hogy így érez. Összességében a republikánusok 61 százaléka egyáltalán nem bízik a választások tisztességében és pontosságában – szemben azzal a13 százalékkal, amely a szeptemberben érzett így.

“Trump bázisának haragja abból a meggyőződésből fakad, hogy a választásokat ellopták” – mondta Patrick Murray, a független Monmouth University Polling Institute igazgatója. „Nem szokatlan, hogy  eltart egy ideig, amíg a vesztes oldal támogatói elfogadják az eredményeket. De egészen más dolog, ha a legyőzött jelölt alaptalan összeesküvés-elméletek terjesztésével meghosszabbítja ezt a folyamatot. Ez igen veszélyes  a köztársaság stabilitása szempontjából. ”

The Washington Post