Információk az oltakozásról

Posted by

„Aki oltakozni kíván, az fog tudni oltakozni”. Müller Cecília országos tiszti főorvos mondta nemrégiben ezt a – szándékai szerint – nyelvújítás korát idéző, ám valójában rémes magyarsággal megfogalmazott mondatot. A magyarok azonban – jelen állás szerint legalábbis – nem akarnak oltakozni. Az Euronews felmérése szerint, a lakosság 17 százaléka oltatná be magát az egyelőre még csak laboratóriumokban létező vakcinával, a legtöbben az Oroszországból és Kínából érkező oltóanyagot utasítják el.

Ami azért is érdekes, mert Szijjártó Péter épp tegnap dicsekedett el az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács online ülésén azzal, hogy Magyarország elsőként kapott az orosz vakcinából. Tíz adag érkezett, ezeket megvizsgálják a magyar laboratóriumokban, s ha minden jól megy, jöhet az engedélyezés, majd egy nagyobb tétel vásárlása és hazai forgalmazása. A külgazdaságért is felelős külügyminiszter arról nem szólt, hogy az Európai Unió országai közül egyedül Magyarország vásárolna az orosz oltóanyagból, a többi országnak valamiért nincs bizalma az onnan érkező oltóanyag iránt.

Bár oltóanyag még nincs, foglalni már most is lehet belőle. Nem ingyen: a Nemzetközi Oltóanyag Központ honlapján ötezer forintért lehet foglalni a koronavírus elleni vakcinából. Ez az összeg a foglalás díja, amelyben nincs benne az oltóanyag – ma még ismeretlen – ára, sem pedig az oltás költsége. Nagyobb gond, hogy jelenleg az oltóanyag központ sem tudja, hogy milyen vakcinát lehet lefoglalni. Nem is tudhatják, hiszen még egyik oltóanyagnak sincs engedélye, egyelőre a laboratóriumi vizsgálatok folynak, de azt ígérik, hogy minden szóba jöhető gyártóval tárgyalnak, és többféle vakcina közül lehet majd választani.

Tehát, nemcsak a magyar lakosság által elutasított orosz és kínai, de a német-amerikai gyártású, az EU-ban leginkább preferált vakcina is képben van. Hogy melyikből mennyi érkezik, és milyen áron, azt értelemszerűen szintén nem lehet tudni, de az oltóanyag központ azt ígéri, hogy az 5 ezer forintos foglalás fejében, több oltóanyag közül lehet választani, s amennyiben az általuk beszerzett vakcinák között nem lesz a foglaló kedvére való, visszafizetik a foglalás árát.

Ez önmagában is gáláns ajánlat, főleg annak tükrében, hogy az ígéret szerint, akkor is visszafizetik az ötezer forintot, ha a foglaló személy időközben ingyenes, vagy az OEP által támogatott oltóanyaghoz jut. Merthogy, ezek szerint legalábbis, lesz ilyen is. Hogy kik kaphatnak az ingyenes vakcinából, és milyet, oroszt, kínait, vagy a német-amerikait, arról egyelőre nincs információ.

Amit biztosnak látszik, hogy aki most befizet ötezer forintot, az kap egy sorszámot, amely feljogosítja arra, hogy másoknál hamarabb juthat hozzá a fizetős vakcinák valamelyikéhez. Persze, ez sem teljesen biztos, mert az oltóanyag központ honlapján közölt ajánlatok között az is szerepel, hogy amennyiben 2021. december 31-ig mégsem tudnak beszerezni oltóanyagot, mindenkinek visszafizetik az ötezer forintos foglalási pénzt.

Hírklikk

Címkép: Jelenet a Tomi és a vírusból