Az AP jelenti csütörtökön

Posted by

Negyedmillió halott
> A koronavírus okozta halálesetek száma Amerikában elérte a 250 ezret. Ez az egész világon a legrosszabb adat. A kórházakban egyre romlanak a viszonyok. Parkolóházakat, kápolnákat, kávézókat és várótermeket alakítottak át betegszobákká, és fáradtság jelentkezik az egészségügy elkeseredett munkaerő között. “Depressziósak, elkeseredettek és csontig fáradtak vagyunk” – mondta a tennessee-i Johnson City Medical Center intenzív osztályának igazgatója.. Kedden több mint 76 000 ember került az Egyesült Államokban kórházba a vírussal.
**

Vakcina: A Pfizer szerint az új vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a koronavírus elleni vakcina 95% -ban hatékony. A vállalat szerint az eredmények azt is mutatják, hogy biztonságosnak tűnik és megvédi azokat az idősebb embereket, akik körében a legmagasabb a halálozás veszélye a COVID-19 miatt. A Pfizer és a BioNTech szerint 2020-ban világszerte akár 50 millió, 2021-ben pedig akár 1,3 milliárd oltóanyag-dózis előállítása várható tőlük. A Pfizer napokon belül arra készül, hogy hivatalosan elindítsa az eljárást azért, hogy engedélyezzék a vakcina sürgős alkalmazását. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság tanácsadó testülete készen áll arra, hogy december második hetében nyilvános vitát folytasson a tesztelés eredményeiről és adatairól.

**
Döbbenetes adat: Az amerikai idős otthonok 90 ezer lakója halt meg a járvány során. Nem mind a fertőzés következtében, hanem gyakran azért, mert a túlterhelt munkavállalók nem tudták megadni számukra a szükséges ellátást. Egy szakértő, aki az AP számára elemezte az ápolási otthonban bekövetkezett haláleseteket , úgy véli, hogy a normálist meghaladó nem COVID halálozások  száma 40 ezer lehet ebben az évben.

**

Afrika: A kontinensen meghaladta a kétmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma. Az 1,3 milliárd lakosú kontinens 54 országból több mint 48 000 halálesetet jelentettek a COVID-19 miatt.. Míg a világ reménykedik az ígéretes oltásokkal kapcsolatos legújabb hírekben, az afrikai egészségügyi tisztviselők attól tartanak, hogy a kontinens hosszú időn át szenvedni fog, mivel a gazdagabb országok felvásárolják a készleteket .

Alternate text

 

Szexuális zaklatás-ügy a Vaticanban

Ferenc pápa híres, 2013-ban tett megjegyzése: „Ki vagyok én, a bíró?” nagyban hozzájárulhat ahhoz, ahogy a Vatikán kezelte Theodore McCarrick, kegyvesztett amerikai bíboros ügyét. A múlt héten nyilvánosságra kerültek a kétéves vatikáni vizsgálat eredményei. A jelentés elkerülte Ferenc pápa hibáztatását azért, hogy McCarrick egyre feljebb emelkedett az egyházi hierarchiában. Helyette elődeit,különösen II. (Szent) János Pált hibáztatta, amiért nem ismerte el, nem vizsgálta ki vagy szankcionálta McCarrick elleni vádakat,  miszerint szemináristákat hívott az ágyába. A jelentés ugyanakkor utalt arra, hogy Ferenc pápa számára problémává vált a hajlama arra, hogy vakon bízzon a rossz emberekben, és ellenálljon az ítélkezésnek akkor is, ha bizonyíték van a jogsértésre.
**
Ausztrál katonák gyilkoltak Afganisztánban
Egy háborús bűncselekményekről szóló katonai vizsgálat megdöbbentő bizonyítékokat talált arra, hogy ausztrál elit csapatok megöltek 39 afgán foglyot, parasztokat és városlakó civileket. Angus Campbell, az ausztrál védelmi erők fõparancsnoka szerint szégyenteljes esetek kerültek napvilágra. Volt például egy „vérzés” néven ismert gyakorlat, amely azt jelentette, hogy az először bevetett új járõrök lelőttek egy rabot, hogy meglegyen az elsõ gyilkosságuk. Paul Brereton bíró négyéves nyomozása során több mint 400 tanút hallgatott meg és több ezer oldalnyi dokumentumot tekintett át. Campbell főparancsnok bocsánatot kért az afgán néptől.