Soros György megszólalt a vétó ügyben: nem lehet kompromisszum

Posted by

Soros György
>Magyarország és Lengyelország megvétózta az Európai Unió újabb, hét évre szóló, 1,15 ezer milliárd eurós büdzséjét és a 750 milliárd eurós mentőcsomagját. Bár mindkét ország a legnagyobb haszonélvezője, a kormányuk mégis hajthatatlanul ellenzi a jogállamisági feltételeket, amelyeket az Európai Unió állított az Európai Parlament döntésének nyomán. Jól tudják, hogy elképesztő módon sértik meg a jogállamiságot. Ennek következményeit azonban nem akarják vállalni.

Az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy kompromisszumokat kössön a tagállamoknak juttatott pénzeszközök kérdésében a jogállamiságról. Az, hogy az EU miként reagál most a Magyarország és Lengyelország lépéseivel kapcsolatos kihívásokra, meghatározza azt, hogy nyitott társadalomként hű marad-e azokhoz az értékekhez, amelyek alapján létre hozták.

Egy csalássorozat keretében az Orbán-közeli cégek több mint 16 ezer lélegeztetőgépet vásároltak majdnem egy milliárd dollárért, ami súlyosan meghaladja azoknak az egészségügyi dolgozóknak a számát, akik kezelni is tudják azokat. Magyarország fizette a legtöbbet Kínának a lélegeztetőgépekért, egy ponton 50-szer többet, mint Németország.  Ezen vállalatok egyike megrendelést kapott Szlovéniától is, amelynekminiszterelnöke, Janez Janša Orbán szoros politikai szövetségese. Az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) meg kell vizsgálnia, hogy az EU-t megtévesztették-e. Kivizsgálást érdemel a közelmúltban kötött orosz oltóanyag-szerződés is, amelyet Magyarország első európai országként kötött.

Orbán egyúttal igyekszik elkerülni az elszámoltathatóságát ezekért az akciókért, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a 2019-es önkormányzati választások megismétlődését, amikor pártja, a Fidesz elvesztette irányítását Budapest és több más nagyvárosok önkormányzata felett. Mindent megtesz annak érdekében, hogy megfossza  Budapestet az anyagi forrásoktól, megvétózza a város azon kérelmét, hogy kölcsönt vegyen fel az Európai Beruházási Banktól új társadalmi távolságtartásra alkalmas tömegközlekedési eszközök vásárlásához. Budapest most a 2021-es költségvetés 290 millió dolláros hiányával kűzd. Hasonló körülmények uralkodnak más városokban is, amelyeknek önkormányzatát nem a Fidesz ellenőrzi.

Magyarország ellenzéki pártjai megpróbálják bátran kihívni Orbánt azzal, hogy közös listát állítanak a 2022-es általános választásokra. De a siker esélye korlátozott, mert Orbán rövid időn belül megváltoztathatja a szabályokat, mint már annyiszor korábban.  Orbán nagyon kényelmesen most  tervezi a választási törvény legújabb változtatását , miközben a világjárvány tombol, Budapest kijárási tilalom alatt áll, és katonák járőröznek az utcákon.

Közben Orbán teljes kontroll alatt tarja a vidéket, ahol a lakosság többsége él. Ellenőrzi az idejutó információkat. A választás számos faluban nem titkos. Gyakorlatilag nincs módja annak, hogy az ellenzék sikeres legyen.

Csak az EU tud segíteni. Az uniós forrásokat például a helyi önkormányzatokhoz kellene irányítani, ahol országostól eltérőentovábbra is működő demokrácia van Magyarországon.

Az EU nem engedheti meg magának, hogy kompromisszumot kössön a jogállamisági rendelkezésekkel kapcsolatban. Az, hogy miként reagál az Orbán és Kaczyński által támasztott kihívásra, eldönti, hogy nyitott társadalomként marad-e életben, hűen azokhoz az értékekhez, amelyek alapján létrejött.

https://www.project-syndicate.org/

Címkép: Lengyel-magyar két diktátor