Egy pillantás Amerikára

Posted by

Biden elkezdte összeállítani a csapatát. Kezdjük azzal az emberrel, akiről sokat fogunk hallani. A neve Cedric L. Richmond. Ki ő? Egy demokrata képviselő Louisiana államból. Most elhagyja a kongresszust és Biden tanácsadója lesz. Hivatalos címe: Director of the White House Office of Public Engagement. amit talán úgy lehetne lefordítani, hogy a Fehér Ház koordinációs irodájának igazgatója.

Rep. Cedric L. Richmond (D-La.) (Chris Granger/The Times-Picayune/The New Orleans Advocate via AP)Rep. Cedric L. Richmond (D-La.) (Chris Granger/The Times-Picayune/The New Orleans Advocate via AP)

Biden, aki a politika minden szintjén megbékélést hirdetett, a Ház demokrata képviselő-testületének konszenzusos képviselőjét választotta erre a magas tisztségre. Richmond a házelnök, Nancy Pelosi (Kalifornia) mellett a vezetésben tevékenykedik, és a Kongresszusi feketék csoportjának korábbi elnöke. Kinevezése azt sugallja, hogy Biden tisztában van azzal, hogy a képviselőházi demokratik és a Fehér Ház közötti egység mennyire fontos lesz ahhoz, hogy bármit is meg lehessen tenni.

Őrült politikai történet

Georgia Secretary of State Brad Raffensperger (Brynn Anderson/AP)

Georgia állam titkára (Secretary of State) Brad Raffensperger (Brynn Anderson/AP)

Georgia állam titkára republikánus, nagyon konzervatív srác. Ő felügyeli a szavazólapok kézi újraszámlálását államában. Ez a számlálás várhatóan megerősíti, hogy Biden nyerte a többséget. Emiatt a republikánusok keményen támadják  minden szinten – az állam két szenátora lemondásra szólította fel, Trump elnök „névleges republikánusnak nevezte”.  Brad Raffensperger elmondta a Postnak, hogy feleségével együtt halálos fenyegetéseket kaptak. Mindezt a szavazatok számlálásáért.

Mégis, mire gondol Trump?

Mivel nincs semmilyen eredménye a jogi akcióknak Trump jogi csapata elbizonytalanodott és a republikánusok egyre növekvő tábora is elismeri, hogy Biden nyert. A Post Fehér Ház-i csapatának Trump egyik tanácsadója azt mondta: “Úgy gondolja, hogy ezzel alapozza meg 2024-et, és mivel az ország fele mellette van, folytatnia kell a harcot.” Vajon Trumpnak igaza van, amikor  úgy gondolkodja, hogy a választási rendszerrel szembeni harca az, amit hívei akarnak?

 

Supporters of President Trump rally on Saturday in Washington, D.C. (Julio Cortez/AP)

Trump mellett tüntetők Washingtonban. (Julio Cortez/AP)

Kényszeríthető-e Trump, az együttműködésre

Ez az első számú kérdés, amelyet sokan feltettek az elmúlt egy-két nap során.  Biden csapatában néhányan megvizsgálták a kényszerítés jogi lehetőségeit, de Biden ezt nem akarja. Példátlan lenne, nem biztos, hogy működnének-e. Trump még mindig a szövetségi kormány főnöke, és egy fontos tisztviselő – az Általános Szolgáltatási Igazgatóság vezetője – hallgat rá, és nem engedélyezi, hogy Biden beköltözzön irodahelyiségekbe, illetve nem ad pénzt az átmenethez. Ugyanakkor vannak repedések a kormányban, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta, hogy csapata szívesen együttműködne Biden érkező csapatával  (természetesen, tette hozzá óvatosan: feltéve „ha” Biden nyer).

Ki fizeti Trump pereskedésének költségeit?

A kampány. Trump erre pénzt gyűjt, de ha távozik a hivatalából, felállíthat egy politikai akcióbizottságot, amely lehetővé teszi a jogi ügyek finanszírozását.