Az AP jelenti szerdán

Posted by

Két új fejlemény van Amerikában: Trump elnök továbbra is tagadja a vereségét és szándékosan akadályozza az átadást-átvételt. Joe Biden pedig előrenyomul. Ugyanakkor Trump elbocsátotta az ország legfőbb választási biztonsági tisztviselőjét, a közigazgatás széles körben elismert tagját, aki meg merte cáfolni az elnök választási csalással kapcsolatos megalapozatlan állításait. Christopher Krebsnek, az Internetbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség igazgatójának felmentése hirtelen történt, de nem volt meglepő. Veresége óta Trump sorra megszabadul a nem eléggé hűségesnek tartott tisztviselőktől.  Krebs az elmúlt héten számos nyilatkozatot és tweetet adott, amelyekben igazolta a választások megfelelő lebonyolítását.

Alternate text

AP PHOTO/DAVID GOLDMA

**

Joe Biden megválasztott elnök kénytelen rendkívüli megoldásokat keresni a közegészségügyi veszélyhelyzetre és a nemzetbiztonsági kérdésekre való felkészülés érdekében,hiszen mindössze kilenc hét múlva megörökli ezeket. A Trump elzárta előle a hivatalos hírszerzési tájékoztatókat. Biden ezért gyakorlatilag maga köré gyűjti a hírszerzési, védelmi és diplomáciai szakértőket, és meghallgatja a véleményüket. Várhatóan ezen a héten találkozik a vakcina-gyártókkal, hogy eldöntsék az országos oltás-programot.

**

Rudy Giuliani, az elnök személyes ügyvédje kicsit „rozsdás” benyomást keltett . Hosszú évtizedek után először jelent meg egy bíróságon Pennsylvaniában. Több órás vita során Williamsport város szövetségi tárgyalótermében Giuliani megismételte a vádakat, miszerint a demokraták országos összeesküvéssel elcsalták a választásokat.  Erre bizonyíték nem merült fel a választások óta. S Giuliani most sem terjesztett be ilyet

**

A jövő héten lesz Hálaadás. Az orvosok arra buzdítják a családokat, hogy tartsanak kisebb összejöveteleket, és kerüljék a nagy partikat, ahol az emberek megfertőződhetnek. Az ünnep közeledése és a járvány hullámai visszaviszik az amerikaiakat az üzletekbe, hogy ismét készletezzenek. Sok helyen emiatt a polcok csupaszon maradnak, és arra kényszerítik a kiskereskedőket, hogy korlátozzák a vásárlásokat. A Walmart szerint gondot jelent a tisztítószerek iránti kereslet kielégítése,  A Kroger és a Publix szupermarketláncok korlátozzák, hogy a vásárlók mennyi WC-papírt és papírtörlőt vásárolhatnak.

**
A koronavírus járvány Afrikában már elérte a  2 millió megerősített esetet. Különösen Kenya aggódik a fertőzések második hulláma miatt. COVID-19-fertőzéstől négy orvos meghalt a hétvégén. A kórházakban lévő  kaotikus állapotok és zsúfoltság miatt az egyik orvos szakszervezet sztrájkot hirdetett 7200 tagja számára.

Alternate text

AP PHOTO/BINSAR BAKKARA

Az AP Exclusive riportja: Nemi erőszak  az ázsiai pálmaolaj-mezőkön, amelyek  a legjobb szépségmárkáknak szállítanak

– Fenyegetett, hogy megöl, az egész családommal együtt.
Egy 16 éves lány elmondta, hogyan erőszakolta meg főnöke a magas fák közepette egy indonéz pálmaolaj ültetvényen, amely a világ legismertebb kozmetikai márkáinak beszállítója. Mikor végzett a férfi, baltát tett a torkához, és figyelmeztette: Ne mondd e senkinek.
Indonézia és Malajzia óriási ültetvényein az AP-vizsgálata azt találta, hogy a nőket a pálmaolaj-termelés egyik legveszélyesebb feladata terheli. A pálmaolaj minden négy kozmetikumból háromban szerepel. A nők egy részét szexuálisan zaklatják és megerőszakolják. Nehéz teherrel teli talicskákat húznak, súlyos műtrágyás zsákokat cipelnek. Emiatt néhányuk méhe leszakad. Mérgező vegyszereket is permeteznek, kevés védőfelszereléssel vagy anélkül. A legfrissebb vállalati adatok és az amerikai vámügyi nyilvántartások felhasználásával az AP képes azonosítani azokat az óriási nyugati szépségmárkákat, amelyek az ilyen körülmények között nyert pálmaolajat használják, miközben a fenntarthatóság és az emberi jogok iránti elkötelezettségüket reklámozzák.