Virtuális kiállítás: A portrékarikatúrák mestere

Posted by

Halász Géza
 >80 éves lenne Rózsahegyi György, karikaturista. A mai világunkban lassan már nem is fogunk emlékezni azokra az időkre, amikor még maszk nélkül lehetett közlekedni, emberekkel találkozni, társadalmi életet élni és a „maszk” inkább színházi kellék volt.

Most ezekre az időkre és a nyolcvan éve, 1940. november 21-én született és tíz éve elhunyt Rózsahegyi Györgyre is visszaemlékszünk, akinek 1967-ben jelent meg éppen „Maszk nélkül” címmel a kor legjelentősebb színészeiről készült karikatúráit tartalmazó kötete.

Rózsahegyi György élete során sok ezer portrékarikatúrát készített. Ezt a termékenységet az tette lehetővé, hogy a művész egyedülálló módon, 60-90 másodperc alatt készített portrékat, így hosszabb időre nem volt szüksége ahhoz, hogy egy művészt, politikust, sportolót lerajzoljon élőben, akik maguk is aláírták a róluk készült rajzot. Szinte minden jelentős, Magyarországra érkező híresség közelébe férkőzött, hogy párvonalas rajzával megörökítse. Stílusát karaktermegragadó készsége jellemzi, melyet áthat a személyes találkozás varázsa.

A portréalanyok közé tartoztak olyan hírességek mint Gobbi Hilda, Garas Dezső, Hofi Géza, Szabó Magda, Latinovits Zoltán vagy Áprily Lajos.

A magyar modellek mellett Rózsahegyi Györgynek modellt ült vagy állt számos világsztár is, többek között Roger Moore, Elisabeth Taylor, Richard Burton, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Leonard Bernstein, Fidel Castro és Oscar Peterson.

​Rózsahegyi több száz híres sportolót is megörökített, így a háromszoros futball-világbajnok Pelè-t, Björn Borg teniszezőt, Gyarmati Dezső vízilabdázót, Papp László ökölvivőt. A magyar labdarúgás nagyjai közül többek között Puskás Ferencről, Albert Flóriánról és Hidegkuti Nándorról készített karikatúrákat. Rajzairól a Maszk nélkül c. köteten kívül több önálló karikatúraalbum is megjelent meg, így 1983-ban„Karikatúrastadion“ címmel adta ki negyedik portréalbumát, melyben a müncheni, illetve los-angelesi olimipiákon készült rajzai találhatók a kor legjelentősebb sportolóiról.

A karikatúrák mellett Rózsahegyi György a festészettel is foglalkozott, tájképeket, csendéletet, és aktokat is készített. Portréfestményeihez modellt ült többek között Gobbi Hilda, Kassák Lajos, Karinthy Ferenc, Déri Tibor, festményei és karikatúrái pedig 40 egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek. A művész életében maga is számos rendezvényen vett részt, ahol a nézők is megcsodálhatták, hogyan lehet 1-2 ceruzavonással, egy perc lefogása alatt a modell karakterét tökéletesen megragadó karikatúrát készíteni.
Már egész kis gyermekként felfigyeltek tehetségére, gyermekkorától kezdve folyamatosan képezte magát, és többek között Kmetty János festőművész mellett dolgozott, így már fiatalkora óta foglalkoztatta őt többek között a Magyar Nemzet, a Népsport, és az Esti Hirlap is. Karikatúrastílusa már korai időszakában kialakult, minden modelljét személyesen látta és ismerte, közvetlen benyomások alapján dolgozott.

A koronavírus járványra tekintettel Rózsahegyi György születésének 80., halálának 10. évfordulójára rendezett kiállítás a pandémia után kerül megrendezésre és az újságírók, volt kollégák virtuális kiállítással emlékeznek meg a művészről.

Itt megnézhető:
http://www.fonaklap.hu/roacutezsahegyi-gyoumlrgy.html?fbclid=IwAR1Q6SkmsQH5-Y1Xuoft_rcszKpFeYaFmQ_3cYLvc_S_BKqUPim4ylDlRGc