Ultiparti?

Posted by
Krémer Balázs
>Sokan úgy jellemzik a költségvetési vétót, hogy az olyan helyzetet állít elő, mint a “crazy chicken game”: vajon ki rántja el előbb a kormányt? Nem hinném, hogy helyes lenne az analógia: az EU kamionjával szemben haladó magyar és lengyel sufnituningos, robogóból átalakított, a keleti nyitás során Bangkokból beszerzett tuk-tuk, meg annak a háttérzaja nem igazán készteti a kormány elrántására a kamiont.
Sokan úgy, mint a pókert, OV 19-re is lapot kér. De, ez sem stimmel, itt még a 21-gyel sem lehet nyerni (többet nyerni, mint a javaslatban benne van, ha elfogadják), itt csak veszíteni tudhat a lap kérésével.
Szerintem elég primitív játszma zajlik: OV úgy gondolja, hogy vele szemben senki sem mer olyan g.ci lenni, mint ő másokkal. Node, mi van, ha igen, ha mégis?
Mondjuk, ha a 7. cikkely szerinti eljárást gyorsan lezavarják, felfüggesztik Magyarország és Lengyelország szavazati jogát, (inkluzíve vétójogát), jól megszavazzák a költségvetést – utána meg a kuruckodó-kakaskodók tehetnek, amit akarnak? Szemét egy forgatókönyv, de, nem lennék meglepve, ha egy éles vétó esetén besokallanának… (utána meg újratárgyalnák a költségvetést…)