Drágán adja az életünket

Posted by
Ujhelyi István
>A magyar kormány több tisztviselője is elismerte, hogy a mai nap folyamán Brüsszelben – a német soros elnökség által vezetett tárgyalásokon – vétót fog emelni a 2021-2027 közötti többéves uniós költségvetés és a 750 milliárd eurós uniós újjáépítési alappal szemben is. A kormány vétójának egyetlen oka, hogy mára Orbán Viktor számára is világossá vált: a következő évek uniós kifizetéseit az Európai Unió a jogállamisági kritériumok teljesüléséhez fogja kötni.
Orbán – kéz a kézben a lengyel miniszterelnökkel Mateusz Morawieckivel – a vétóval nem csak azt teszi egyértelművé, hogy az értelmezésük szerint Magyarország és Lengyelország nem tesz eleget az uniós források kifizetéséhez szükséges jogállamisági feltételeknek, hanem azt is, hogy készek az egész Európai Unió válságkezelését, és a koronavírus járvány utáni újjáépítést is megakadályozni rövid távú és önös politikai érdeküktől vezérelve.
Magyarország esetében a vétó azt is jelentené, hogy Orbán megakadályozza, hogy az uniós költségvetésből és az újjáépítési alapból érkező milliárdok a koronavírus miatt kialakult súlyos gazdasági és társadalmi válság hatásait mérsékeljék, akkor, amikor magyar vállalkozások és munkahelyek tízezrei forognak kockán.
 Orbán Viktor és a Fidesz úgy látszik, tényleg elmegy a falig. Nem számít nekik sem a magyar, sem az európai közösség többi tagjának érdeke, csak a saját kicsinyes hatalmuk és saját gazdagodásuk. Ezért zsarolják az Európai Uniót vétóval: nem akarják, hogy bárki megzavarja vagy számon kérje őket bűnös tetteikért.
Érvelésük a jogállamiság számonkérése kapcsán önmagában blőd hazugság, elég csak arra emlékeznünk, hogy a Fidesz hatályos európai programjában ez szerepel: “Az Európai Uniónak jelenleg a gyengeségei közé tartozik, hogy nehezen tud a saját maga által vallott értékeknek és elveknek érvényt szerezni (…) Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk…”
Erről akkor ennyit.