Politika, kompromisszum, aranykor

Posted by
Vásárhelyi Mária
>„Aki ismeri a magyar történelmet, az pontosan tudja, hogy amikor gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó, akkor a magyar emberek és Magyarország nem köt kompromisszumot, jelentsen ez akár szabadságharcot, akár csak egy egyszerű vétót” – jelentette ki Varga Judit igaszságügy miniszter.
Szerintem viszont, aki ismeri a magyar történelmet, az azt is tudja, hogy a Magyarországot, az elmúlt évszázadokban ért összes sorscsapás éppen e kompromisszumképtelenség miatt következett be. Hogy csak az utóbbi évszázadra utaljak, mindkét világháborúban ez a kompromisszumképtenség okozta vesztünket, az hogy a magyar uralkodóosztály képtelen volt túllépni szűklátókörű, ostoba önző vélt érdekein. És egyáltalán nem érdekelte őket, hogy ez a “nyakasság” hány millió magyar ember életét teszi tönkre vagy oltja ki, hogyan nyomorodik bele az ország ebbe a kompromisszumképtelenségbe.
Ezzel szemben amikor hajlandó volt az uralkodó osztály józan és ésszerű kompromisszumokra, az mindig meghozta gyümölcsét. Gondoljunk csak a Kiegyezése, ami korábban soha nem látott fejlődést hozott az országnak, vagy akár a Kádár-rendszerre, amiről mindannyian tudjuk, hogy diktatúra volt, de azt sem lehet elvitatni, hogy Kádár a hatvanas évektől olyan ügyes kompromisszumokat kötött, amelyek eredményeképpen kihozta a rendszerből a maximumot. Nem véletlen, hogy a lakosság jelentős többsége még ma is aranykorként emlékezik ezekre az évekre.
A politika a jó kompromisszumok művészete – szokták mondani, és ez szerintem is így van. Egy komromisszumképtelen kormány csak romlást, bajt, szenvedést tud hozni országára, hiszen a demokratikus politika alapja a kockázatok és esélyek bölcs mérlegelése és a megfontolt megegyezésre való készsség.
Micsoda nemzetvesztő kormány az, amely büszke arra, hogy képtelen megegyezni, együttműködni, és csak az erőben, erőszakosságban, zsarolásban hisz??? Ez az alkalmatlanság nyílt beismerése. De persze miféle ország az, amelynek annyira imponál ez az önsorsrontó magyar virtus, hogy harmadik alkalommal ilyen mértékű felhatalmazást ad nekik? Ameddig ez az ország nem érik meg arra, hogy elfogadja, hogy a prorbémákat csak együttműködéssel és kompromisszumképességgel lehet megoldani, nem pedig folyamatos izomtáncoltatással, addig itt nem lesz demokrácia.