Megállapodás a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térségének megalakításáról

Posted by

MB
(Hanoi)

 Kínát, Japánt, Dél-Koreát, Ausztráliát, Új-Zélandot, Indonéziát és további kilenc országot  magában foglaló ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást írtak alá vasárnap Hanoiban – jelentette a Magyar Békekör hírügynökségi forrásból. A Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) névre keresztelt összefogás célja a mezőgazdasági, ipari és szolgáltatási vámok egy részének azonnali megszüntetése, illetve mérséklése, más vámtarifáknak pedig tíz évre terített felszámolása, illetve mérséklése. Az RCEP-hez tartozó országok 30 százalékkal veszik ki részüket a világgazdaságból, a világ népességének 30 százalékát adják, 2,2 milliárd lelket számlálnak.

     Szabadkereskedelmi megállapodásuk az Egyesült Államok nélkül született. Trump elnök ugyanis egyoldalúan felmondta az Obama idején kötött Csendes-óceáni Partnerségi Egyezményt (TPP), emiatt az érintettek úgy döntöttek, hogy az USA nélkül alakítanak egy másikat, Kínával. Eddig még nem fordult elő, hogy az Egyesült Államok olyan nagy szövetségesei, mint Japán, Ausztrália és Dél-Korea ilyen látványosan hátat fordítsanak neki. Képviselőik demonstratívan lengették az aláírt szerződést a kamerák előtt. A történteket „partszakadásnak” tekintik olyan körülmények között, amelyekre az jellemző, hogy a Trump adminisztráció az utóbbi hónapokban háborús feszültséget szított Kína ellen – írta a Reuters.

     Az RCEP-ben Kína rendelkezik a legnagyobb gazdasági súllyal. Peking többek között azt reméli tőle, hogy enyhülhet, illetve meg is szűnhet függősége számos amerikai terméktől. A világ legnagyobb szabadkereskedelmi térségének minősülő RCEP-t a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagjainak egy része alakította meg. A szerződő felek két éves határidőt adtak maguknak vasárnap aláírt megállapodásuk ratifikálására.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Címkép: Egy korábbi Bangkokban rendezett csúcsértekezlet záróakkordja