A vátesz – hozzászólás Béndek Péter cikkéhez

Posted by
Kaltenbach Jenő
Amikor még egy minipárt elnöke volt hívott a pártjába. Aztán volt néhány nézetkülönbségünk, összetűzésünk itt a fészbúkon, így “elhidegültünk” egymástól.
Mindettől függetlenül szerintem Béndek Péter, mert hogy róla van szó, jelentős politikai publicistája kis hazánknak. Számos jó meglátása volt, van.
Most is írt egy cikket a népszabiba arról, hogy lényegében Gyurcsány tartja hatalmon Orbánt, ezért a 2022-es fő Fidesz jelszót kottyantotta ki Kövér nertárs, amikor az ő cizellált nyelvén moslékkoalícíóról értekezett. https://ujnepszabadsag.com/2020/11/15/moslek-kover-kikotyogta-a-2022-es-kampanyszoveget/
A Fidesz új választójogi törvény módosításának is az a célja, hogy a teljes ellenzék kénytelen legyen Gyurcsánnyal egy listára kerülni. Így, mivel a nyughatatlan, örökmozgó Gyurcsány, ahelyett hogy otthon az emlékiratait írná, megint elviszi a showt, azaz a választó vele fogja azonosítani az ellenzéket, így Orbánnak újra meglesz a kétharmad.
A szerző mindezt a jóslatot azzal támasztja alá, hogy Gyurcsány az egyik legelutasítottabb politikus, akinek ugyan van 10-15 százaléknyi rajongója, de, ha jól értem az érvelést, ennél nagyobb az elutasítók aránya, így a mérleg negatív.
Azért az figyelemreméltó, hogy ugyanezt a logikai láncot a szerző, a jelek szerint, csak Gyurcsányra tartja érvényesnek, és pl. a Jobbikra nem. Attól úgy tűnik nem tart, hogy a Jobbik esetében a fenti mérleg esetleg ugyancsak negatív, azaz a baloldali, vagy liberális szavazót inkább ők bizonytalanítják el
Az a baj ezekkel az írásokkal, hogy anélkül születnek, hogy mögöttük lenne megbízható empíria. Egy korrekt felmérés, amelynek számai ezt, vagy azt precízen igazolnák. Ennek hiányában erős a gyanú, hogy a szerző tollát, billentyűzetét, a száraz tények mellett, a cikke szereplőjéhez fűződő szubjektív érzelmei is vezették, amely, tapasztalatok szerint, nem növeli a leírtak hitelességét.
Egy újságírónál, horribile dictu, (párt)firkásznál az ilyesmi elfogadható, utóbbinál kötelező, egy komoly politikai közírónál már kevésbé.
Címkép: Bendek Péter írásának címképe