A Nemzet Betege fél

Posted by

Föld S. Péter

>Ha volna mersze, nem az ellenzékkel hadakozna, hanem a vírussal csatázna. Hogy valóban nagy a baj, vagy csak az őt nem kedvelők egyre növekvő tábora szeretne a valóságosnál többet belelátni a furcsa mozdulatokba, a kínos, erőltetett nevetésekbe, előbb-utóbb kiderül.
A jelek sokat sejtetők: jó ideje már nemcsak vitatkozni fél, de beszélgetni sem mer „idegennel”. Évek óta csak a mikrofonállványoknak nyilatkozik, normális újságírót nem engednek a közelébe. Egy megbetegített ország feje, a Nemzet Betege.
Hívei nem látják, vagy nem merik látni leépülését. Számukra még mindig az, aki soha nem is volt: bátor, becsületes, puritán:. A házi pálinka legyen házi pálinka, a stadion legyen stadion.
Vannak kultúrák, nevezzük ezeket diktatúrának, ahol a megegyezésre való hajlam, az engedékenység a gyengeség jele. Aki pedig gyenge, azt eltiporják. Nem csupán az ellenfeleitől kell tartania, a sajátjaitól még inkább. Ha a falka vezére meggyengül, nem tud már szerezni több zsákmányt a csapatnak, akkor félreállítják. Jó esetben kiközösítik maguk közül, boldoguljon, ha tud. Persze, nem tud, egyedül, segítők nélkül a megsemmisülés vár rá.
Durvább hordákban rárohannak és széttépik. Nem csak, mert nincs rá szükség, de árt is a többieknek. Félelmetes, pusztító betegséget terjeszt – az erősek világában a gyengeség a leggyilkosabb kór.
Ezt a falka nem engedheti meg magának, az élet törvénye, hogy enniük kell. Ma többet, mint tegnap. Még igyekszik erősnek mutatkozni, és ez néha sikerül is neki. Magabiztossága azonban csak látszat – egyre nehezebben, egyre mélyebbről, a korábbiaknál nagyobbakat küzdve kell visszajönnie.
A Nemzet Betege fél. Ezért harcol mindig és mindenki ellen, akkor is, és ott is, amikor és ahol nincs ellenség. Ő a tökéletlen katona: háborúban sem felel meg, békében is alkalmatlan. Ellenfeleit legyőzheti, saját démonai ellen vesztésre áll.