Moslék – Kövér kikotyogta a 2022-es kampányszöveget

Posted by

Béndek Péter

>Karácsony népszerű. Nem is lehet nagyon kikezdeni. Ráadásul úgy tűnik, flörtöl a közös ellenzéki kormányfőjelöltséggel. Mit lehet tennie Orbánnak, ha biztosra akar menni vele szemben?

Én magam nem hiszem, hogy ez az ellenzék bármilyen felállásban, bárki vezetésével le tudná győzni a Fideszt az eddigi választási szabályok között, de Orbán biztosra akar menni, főleg, mert nem tudja ebben a pillanatban, mit tartogat még a válság. Innen a választójogi törvény módosításában testet öltő ellenzéki közös lista ötlete és benne Gyurcsány hagyományos szerepe a Fidesz erősítésében.

Gy. talán a második vagy harmadik legnépszerűtlenebb magyar politikus már egy évtizede folyamatosan; most ne firtassuk, miért, de ő az. Nem jó ajánlólevél a politikában, ahol a népszerűség mellett az elutasítottság a legfontosabb személyes mérce. Gy. a 10-15%-nyi biztos szavazóján túl, akik istenítik, gyakorlatilag mindenki más szemében a leginkább elutasított “demokratikus” politikus. Ezt kb. mindenki a helyi értékén értékeli, kivéve Gyurcsányt. Marad, de nem tesz a rá kiosztott szerep ellen. Makacsul tartja magát hozzá, pedig a mérhető hasznossága (utility) a kormány- és rezsimváltás szempontjából a jelenlegi szerepében negatív. Ha nem lenne ez a szerep, sokkal nehezebb lenne a Fidesz dolga.

A Fidesz biztosra akar menni, a Soros-Brüsszel-migránsok-LMBTQ-(talánmég)Biden témaköteg kiegészítésre szorul Orbán fejében, ezért úgy döntött, hogy Gyurcsánnyal közös listába kényszeríti az ellenzéket, aminek ő se a NER-ben betöltött politikai funkciója, se személyes okok miatt sincs ellene (állítólag utálja Karácsonyt).

A közös lista legnagyobb kockázata a Gyurcsány-szennyezés. Orbán nem véletlenül szorítaná erre az ellenzéket. De Gyurcsány nem ártatlan bolond, hogy ne tudja: ha valóban “hazafi” lenne, akkor már régóta otthon ülne, nem a TV-stúdiókban, és az emlékiratain dolgozna. Ehelyett — nagyon úgy tűnik — tudatos tettestárs a NER fenntartásában. Nem tudom, miért, de egyszer ki fog derülni. Most csak az évtizede ismétlődő jelek vanak.
.Gyakran jut eszembe – főleg, amikor Orbánnak épp a nyakáig ér az erkölcsi fekália és már-már politikai konzekvenciáktól lehet tartania, de hirtelen Gyurcsány előugrik és a szokásosnál is hevesebben kezd el létezni, mire Orbán támogatottsága megerősödik/visszaáll –, hogy az Orbán előtti leginkompetensebb miniszterelnöknek funkciója van a rezsimben és az nem Orbán leváltása. Intő jel, hogy bőven elég neki a 10-15% biztos szavazó a missziójához, nem is töri össze magát többért, nincs kormányváltó célja, kormány-nem-váltó annál inkább. Gyurcsányban még benne lenne legalább plusz 10%, mert megvan a politikai tehetsége (szemben a kormányzóképességgel, erről még alább) és harmatosak az ellenzéki versenytársai — tudna úgy navigálni, hogy kikerülhessen a Fidesszel közösen magára osztott szerepből. De nem akar. A célja nem az alternatívaállítás, hanem a rombolás. Többször volt, hogy hónapokra eltűnt (ez nagyjából mindig egybeesett azzal, amikor Orbán elég erős volt, nem volt szüksége rá). Aztán, hopp, előkerült, mint az utóbbi két-három hétben, és régóta nem látott intenzitással szerepel — és erősíti Orbánt.
Összezárni ezt az embert egy listán a magukat valamennyire is komolyan vevő ellenzékiekkel (egy kéz elő, számol), a biztos halál. Nemcsak a neve, a népszerűtlensége és a múltja miatt, hanem mert egészen egyszerűen elviszi a show-t. Bármikor, bárhol képes rá és nem is lehet megegyezni vele, hogy ne tegye, mert megszegi az ígéreteit, megszegi a megállapodásokat (ahogy eddig is nem egyszer tette). Gyurcsány érdektelen lenne, ha volna mellette egy-két legalább megközelítően hasonlóan “tehetséges” ellenzéki politikus. Az utóbbi harminc év második legkártékonyabb politikusa azonban ennek az időszaknak a második “legtehetségesebbje” is, mögötte pedig hosszan leszakadva mindenki más. Kis hazánkban ez egy egészen szokványos algoritmus. A kormányfői/államférfiúi (erkölcsi és országvezetői) kiválóság negatívan korrelál a politikusi-népszédítő-hatalommaximalizáló képességgel. Minél “tehetségesebb” politikus valaki, annál csapnivalóbb, károsabb országvezető. Nem véletlenül tartunk itt.
.Kész a moslék-koalíció, mindent hányjunk bele. Kövér elszólta magát, hogy mi lesz a marketing-szöveg 2022-ben, és nem véletlenül lesz ez.