Dilemma: Mi légyen Trumppal

Posted by

Gaál Péter
>Hogy vád alá helyezzék, vagy ne helyezzék vád alá január huszadika után Trumpot, írja a 444. Ez így elsőre olyannak tűnik, mint az egyszeri zsidó dilemmája: disznóhús ingyen.

Csakhogy nem olyan.

Ugyanis nincs választás, még ha úgy is tűnik. És ez teljesen független attól, HOGYAN nyerte meg Biden a választást. Erről így is, úgy is mindenfélét fognak írni, én itt, Magyarországon nem találkoztam emberrel, akinek ne lett volna markáns véleménye, de gyanítom, hogy így lehet szerte a nagyvilágban.

Az embereknek informáltságtól függetlenül mindenről markáns véleménye van.
Valahogy ezt szeretik.

Ezt aztán kihasználja minden propaganda, az összes demagóg, mert a propaganda nem népnevelés, és nem arról szól, amit mond, hanem arról, amit nem mond. A propaganda nem a vélekedések megerősítését szolgálja, hanem a vélekedések terelését egy meghatározott, a vélekedések tárgyával sokszor köszönőviszonyban sem levő cél felé.

Mármost – ez meg az én markáns véleményem, a különbség annyi, hogy én markáns véleményeim ellenére is törekszem a belátásra – Bident nem azért tartom jobb választásnak, mert ilyen vagy olyan, vagy mert a “jót” képviseli, hanem azért, mert AZ a rendszer, amit képvisel, több lehetőséget ad bármire, és ez a bármi úgy értendő, ahogy ide írtam. Magyarország, Belarusz, stb. esete dettó. Ezekben az országokban nem a Biden képviselte vonal ellentéte valósult meg, hanem az ellentét paródiája, ami valójában annak a rendszernek az egyik végpontja (a másik végpont az anarchia).

Hamis a baba.

Ez a hamis baba – Orbán baba, Lukasenka baba, Trump baba – azért nagyobb veszély, mert önnön hamis valóságán kívül semmi mást nem tűr meg. Meg fognak bukni, de meg is fogjuk szenvedni ezt a bukást. 2010 – Amerikában 2016 – könnyű, kellemes átmenet volt. Hát ez nem lesz az.

És utána nem jobb lesz, hanem ROSSZABB.

Amire az orráig nem látó plebsz azt fogja mondani, amit a zsidók mondtak mindig a pusztában, ha valami nem tetszett nekik: jobb volt nekünk Egyiptomban.

Mindent meg kell szenvedni, hogy a mai közhely se maradjon el, úgy kicsiben, mint nagyban.

És utána? Utána, az attól függ. Nem akarom Önöket elkeseríteni, de a “világ” – az emberi világ – nem kivétel. Az erózió az emberi társadalomra ugyanúgy vonatkozik, mint bármi másra. Az ember nem kezdet, hanem folytatás. Már a Teremtés könyvében se áll másképp.
Viszont akárhogy lesz egyszer, átmenetek lehetnek, sőt vannak és voltak is. Vannak jobb peridusok és rosszabb periódusok. A lépcsősor ugyan a pincébe vezet, de maguk a lépcsők ferdék. A következő fok csúcspontja mindig lejjebb van, mint az előző csúcspontja, de feljebb, mint ahonnét indul. Tekintsék át Magyarország utóbbi száz évét.

Ausradieren. Nem írom le, hogy kinek volt a szavajárása. A “szélsőjobb” hevesen bólogatna, ha nem róla volna szó. Orbán szélsőjobb volna? Az, bár a “jobb” és “bal” konszenzus kérdése. Legyen az a “jobb”, ha már így alakult ki történelmileg, hogy egy kedves szocialista zsargonkifejezést is bevonjak a repertoárba.

De inkább maradjon “szélső”.

A probléma az, hogy ami az utóbbi néhány évtizedben történik, annyi, mint amikor valaki egy potmétert tologat jobbról balra (ez történik majd most), illetve balról jobbra. Mindaddig így marad, ameddig két dimenzióban tudunk csak gondolkodni.

Mi több, egyben.

Viszont akárhogy is, valahogy úgy alakult történelmileg, azaz rendszerileg-társadalmilag, hogy a lehetőségek nem jobboldalon szeretnek gyülekezni. Az ilyen lehetőségek és az olyanok. Trump babáé és Biden babáé, sőt, az ideális Biden babáé is, amennyiben lehet olyan.

A bölény szeszélyes, benyúlni veszélyes.

És akkor mi légyen Trumppal? Mit gondolok én, mert hát nem az lesz. Valami kompromisszumféle lesz, tízből a legrosszabb tizenegyedik. Vagy semmi. Aztán majd meglátjuk, mondta a vak. Az amerikaiak mindig megtalálják a legjobb megoldást, miután az összes többit kipróbálták. Nem saját kútfő, most nem nézek utána a forrásnak, érjék be ennyivel.
Trumppal – még egyszer leírom, Bidentől és a választásoktól teljesen függetlenül – annak KELLENE történnie, ami Magyarországon sem 1990-ben, sem 2002-ben NEM történt meg. A legyőzött ellenséget a MEGSEMMISÍTÉSIG kell üldözni. Az ókortól hadászati alapelv, amit érdekes módon a “jobboldal” nem felejtett el. A “baloldal” elfelejtette. Az idő ugyan neki dolgozik, de nekünk pereg, az életünkkel együtt. Antall József baloldali lett volna? Nem volt az, de – ő – Orbán sem volt. Kádárt segítségül hívva a rossz kompromisszumok robotosa volt. Lenin és Sztálin nem volt baloldali? Papíron baloldaliak voltak, csak éppen az a baloldal nem a rendeltetésszerű baloldal volt. A spanyol polgárháború baloldali vezetői már sokkal inkább azt képviselték, el is vesztették a spanyol polgárháborút.

A lenini-sztálini út papíron baloldali, kivitelezésében szélsőjobboldali. Tanul a gyerek, mármint a “jobboldal”.

Nos, akkor mi legyen Trumppal?

Nem tökmindegy? Nem az lesz. A világ szeret szenvedni, úgy látszik. És hát akkor, szenvedjen.
Én azért személy szerint megúsznám, gyanítom, hogy Önök is, de minket nem fognak megkérdezni.