Orbán Viktor megint összevissza beszél

Posted by

Cseh Katalin

Igen. Orbán Viktor megint összevissza beszél. Pénteki rádióinterjújában már odáig ment, hogy azt mondta, a jogállami kritériumok Szovjetuniót csinálnának az Európai Unióból. Miniszterelnök úr, a jogállami kritériumok ahhoz kellenek, hogy az uniós források eljussanak az emberekhez, hogy azok a gazdaság újraindítását szolgálják, hogy azokat a korrupt kormányok, a haverok, a családtagok és az oligarchák ne tudják zsebre tenni.
Ezekkel a világos és objektív kritériumokkal egyszerre tudjuk megvédeni közösségünket az autokrata befolyástól és a korrupciótól, az EU tíz év után végre talált egy olyan eszközt, amivel hatékonyan léphet fel a demokrácia megóvása érdekében.
A jogállami kritériumrendszer világos és transzparens, a legtöbb állam- és kormányfőben fel sem merült, hogy kifogása legyen ezek ellen. Ugyanis ezek egy demokrácia alapvető tartozékai, pusztán a lengyel és a magyar kormányfő űzi kicsinyes politikai játszmáját most is, akadályozva ezzel a gyors és hatékony döntéshozatalt.
Ugyanis azzal fenyegetnek, hogy megvétózzák a költségvetést és a helyreállítási alap forrásait. Az unió következő, hétéves költségvetésének keretében Magyarországra 50 milliárd euró érkezhet, többek között itt vétózna a magyar miniszterelnök. A válságkezelést nem a jogállami mechanizmus, hanem ez a vétó és az ezzel való zsarolás veszélyezteti!