Az AP jelenti pénteken, november 13-án: a választás a legbiztonságosabb volt

Posted by

Szövetségi és állami tisztviselők szerint a november 3-i elnök választás az eddigi legbiztonságosabb volt az amerikai történelemben.
Szövetségi és az állami tisztviselők egységesen visszautasítják Donald Trump elnöknek a november 3-i szavazás hitelének aláásására irányuló erőfeszítéseit . Eddig nincs bizonyíték arra, hogy a múlt heti elnökválasztás során a szavazatokat meghamisították vagy megváltoztatták volna. Egyöntetűen elutasítják  a megalapozatlan állításokat, cagyis a Trump és több támogatója által hangoitatott csalás vádját. A kibernetikai biztonsággal foglalkozó szakértők is határozottan úgy nyilatkoztak, hogy a november 3-i választások  az amerikai történelem legbiztonságosabbjai voltak.  A választások zökkenőmentesen zajlottak.
Az Igazságügyi Minisztérium két konkrét állítást kezdett el vizsgálni a szavazási szabálytalanságokról. A Trump-kampány egyik állítása szerint ezrek szavazhattak hibásan. A másik egy pennsylvaniai postás állítása, aki szerint a postamester utasította a munkavállalókat,  hogy a választási nap után érlezett szavazólapokat dátumozzák vissza. Úgy tűnik, hogy a vizsgálat adatai szerint egyik állításnak sincs alapja.
Az AP kivizsgálta Trump  tweetelt üzeneteit a „törölt” szavazatokról. Trump Twittere szerint egy választási technológiai cég nagyszámú szavazatot „törölt” vagy „váltott”, és  adott adott Joe Bidennek. Munkatársaink Ali Swenson és Amanda Seitz megállapították, hogy ez alaptalan elmélet, amely nem valós adatokon nyugszik.
Donald Trump elnök ugyanakkor nyilvánosan visszalépett a koronavírus elleni csatából akkor, amikor a betegség riasztó ütemben szakad Amerikára. Annyit tudni, hogy igen  dühös, hogy a választási nap után érkezett bejelentés a vírus elleni oltóanyag kifejlesztéséről. Munkatársai szerint az elnök kevés érdeklődést mutat, annak ellenére, hogy az új esetek szaporodnak, és az ország egyes részein – a kórházak szerint – az intenzív osztályok kapacitásuk végéhez közelednek. A közegészségügyi szakértők attól tartanak, hogy Trump nem hajlandó határozptt lépéseket tenni, és ez tovább rontja a járványhelyzetet.