Republikánus jogi játékok az elektorokkal

Posted by

(Washingtoni tudósítás)

Most, hogy sorra buknak el a bíróságon Trump kisérletei arra, hogy megakadályozza Joe Biden győzelmét, a republikánusok most új dologgal kisérleteznek: a választói kollégium megváltoztatásával. Ez az a testület, amely ténylegesen választja az elnököt és az alelnököt, A módszer – egy névtelenséget kérő ügyvéd szerint – az, hogy egy-egy bíróságon kötelezzék az államok titkárait (secretary of state), vagyis a kormányzó mögött álló második embereket, hogy ne írják alá a választás végeredményét. Ez pedig lehetőséget ad az adott állam törvényhozásának új elektorok megválasztására, akik nem az aktuális választási eredmények, hanem az új felhatalmazás alapján szavaznak majd az elnökválasztó testületben.

A legfontosabb ingadozó államok közül Arizonának és Georgia-nak republikánus kormányzója van és GOP-többség a törvényhozásban. Michigan, Pennsylvania és Wisconsin demokratikus kormányzókkal rendelkezik, de a törvényhozásban itt is többségben vannak a republikánusok.
“Ez egy borzalmas ötlet, amelynek erkölcsileg ellenszenvesnek kell lennie minden amerikai számára” – írta a választási törvény szakértője, Edward B. Foley a The Washington Post-ban.

– Hány bíró veti magát  a vonat elé? – kérdezte az ügyvéd. – És hány törvényhozó ugrik majd vele?Sokkal valószínűbb, hogy Trump azért fenyeget, hogy megfelelő alkupozicióba kerüljon ő és családja.

Címkép: Lelőjjem őket, főnök? – Trump karikatúra