Félig magyar származású lehet Biden “Kissingere”

Posted by
Joe Biden rossz hír Orbán Viktor számára” – írja az UnHerden Alexander Faludy, Faludy György költő unokája. Írását a Magyar Hang szemlézi. Faludy szerint az igazi veszélyt a magyar miniszterelnök számára nem is a választásokat éppen megnyerő Biden jelenti, hanem jövendőbeli csapata.

A demokrata elnökjelölt, várható elnök Joe Biden ugyanis valószínűleg kinevezi kampánya külpolitikai tanácsadóját, Anthony (Tony) Blinkent vagy külügyminiszterré, vagy a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójává. Utóbbi tisztség az egykl legfontosabb, mert a tanácsadó naponta találkozik az elnökkel, rálát a diplomáciai, katonai és titkosszolgálati munkára, néha nagyobb a tényleges befolyása az elnökre, mint a miniszternek. (Henry Kissinger is ezt a posztot töltötte be, a külügyminiszteri mellett).

Tony Blinken félig magyar származású, édesanyja, Judith révén. Apja, Donald Blinken 1994-1998 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Ami Orbánnak még rosszabb hír: a leendő külügyminiszter apja és mostohaanyja jelentősen támogatta és ma is támogatja a Nyílt Társadalomért Archívum (OSA) létrehozását a budapesti CEU-n, így az intézményt ma is Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívumnak hívják” – idézi fel a Magyar Hang.

Blinken múltbéli működéséről annyit kell tudni, hogy 2013 és 2015 között nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettesként működött Barack Obama elnök alatt, majd helyettes államtitkár volt két évig a Külügyben. Érdekesség, hogy a megjelent fényképek szerint ott volt a Fehér Ház műveleti szobájában akkor is, amikor Obama 2011-ben az Oszama bin Ladent kiiktató katonai rajtaütést figyelte.

A Reuters októberi interjújában Blinken azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad átengednie vezető szerepét a világban. Blinken egyébként 58 éves, a Harvardon végzett, és azt mondják róla, hogy nehéz kihozni a sodrából. A mostani elnökválasztási kampány során Biden egyik legszorosabb munkatársa volt, és nem csak külpolitikai kérdésekben segítette a stábot.

Címkép:  Béinken kukucskál. A felvétel az úgynevezett Situation Room-ban, vagyis a műveleti szobában 2011. május elsején, helyi idő szerint délután 4 óra 5 perckor készült – a feszült figyelem annak köszönhető, hogy amerikai kommandósok Afganisztában éppen likvidálják Oszama bin Ladent. Hátul, az ajtó előtt világoskék ingben Antony Blinken. Forrás: MTI/Fehér Ház/Pete Souza