Iszlám terror elleni törvénycsomag készül Ausztriában

Posted by

(Bécsi tudósítás)

>A november 2-i bécsi iszlamista terrortámadás súlyosan sújtotta a köztársaságot. Kedden Kurz kancellár Párizsban, Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Ursula von der Leyen és Charles Michel uniós vezetőkkel tárgyalt, utána bejelentette, hogy jobb koordináció és együttműködés lesz az európai partnerek között.

A minisztertanács szerdán lehetséges új intézkedésekről döntött. A terrorfenyegetés miatt elitélt személyeknek szabadon bocsátásuk után elektronikus nyomkövetőt kell viselniük. Azokat a személyeket, akiket korábban terrorcselekmény miatt elítéltek “megelőző őrizetbe” zárhatják. További pontok közé tartozik az osztrák állampolgárság megvonásának lehetősége egy terrorista ítélet után, a vezetői engedély visszavonása és a  fegyvertartási törvény szigorítása, valamint  a “vallási indíttatású politikai szélsőségesség”  bűncselekménynek nyilvánítása.

Terrorista propaganda esetén megszűntethetők lesznek a szélsőséges egyesületek és az istentiszteleti helyek.  A külföldi imámokat ausztriai vallási tevékenységük ideje alatt nyilvántartásba kell venni. Ezenkívül össze kell vonni az ügyészek és a bíróságok joghatóságát a terrorizmus elleni büntetőügyekben. Az első jogszabálycsomag december elején várható.

Sebastian Kurz szövetségi kancellár közölte, hogy az intézkedéseknek két célt kell kitűzniük: “Következetes fellépés a fenyegetésekkel szemben. Másodszor pedig határozott fellépés az iszlám terror ellen.” Az uszítókat úgy kell kezelni, mint a mentálisan beteg törvénysértőket. Be kell zárni őket, mert ezek az emberek “időzített bombaként ketyegnek”.