Ágoston Hugó a régi Hétről és az Új Hétről – egy izgalmas romániai magyar portálról

Posted by

A bukaresti rádió magyar adásában az 1970 és 2003 között Bukarestben kiadott társadalmi-politikai-művelődési hetilapról, A Hétről és megjelenésének ötvenedik évfordulóján, valamint az idén október 23-án indult új portálról, a www.ujhet.com-ról beszélgettek Ágoston Hugóval, az egykori lap alapító főmunkatársával, az Új Hét megálmodójával és létrehozójával.
Az Új Hétről az hangzott el, hogy  élményportál egyben magazin és hírportál, sajtóportál és interfész, tudományos szemle és gyűjtemény, de a bukaresti A Hét felidézője is. És ötven év távolából van, mit felidézni, ugyanis A Hét évtizedeken keresztül meghatározó közszolgálati fórumként és szellemi műhelyként működött, érdeklődési köre az anyagi és szellemi élet valamennyi területére kiterjedt, külső munkatársainak száma meghaladta a 2100-at. Darvas Enikő lérdezte Ágoston Hugót.
Ágoston fiatalon, 26-évesen került az 1970-ben indult hetilap szerkesztőségébe. Tudományos rovatvezető volt évtizedeken át. 1990-ben – a Ceausescu-rendszer bukását követően főszerkesztő-helyettes lett. A Hét indulása után a romániai magyar értekmiség fontos fóruma lett. 1983-tól viszont 1990-ig csak vegetált. Most az ujhet.com internetes címen elérhető internetes lap szerkezetében és szerkesztettségében, színvonalában az egykori hetilap méltó utóda kiván lenni.