Karabahi konfliktus – megállapodás

Posted by

MB
(Novo-Ogarjovo)
>Orosz közvetítéssel kedden megállapodás született a Hegyi-Karabah-i fegyveres konfliktus befejezéséről Azerbajdzsán és Örményország között – jelentette a Magyar Békekör.  A szemben álló felek megőrizhetik elfoglalt pozícióikat, és orosz békefenntartó alakulatokat telepítenek a Nagorno-Karabahot Örményországgal összekötő korridorra. Kedden nulla órától teljes fegyvernyugvás lép életbe – jelentette be Putyin orosz elnök.

     Az azerbajdzsáni elnök és az örmény miniszterelnök által aláírt megállapodás értelmében kicserélik a hadifoglyokat, és átadják egymásnak az elesettek holttesteit, biztosítják a menekültek hazatérését, és helyreállítják a gazdasági kapcsolatokat és a közlekedést.  A menekültek visszatérését az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ellenőrzésével hajtják végre.

   „Úgy gondoljuk, hogy az elért megállapodások megteremtik a szükséges feltételeket a Hegyi-Karabah körüli válság hosszú távú és teljes körű rendezéséhez, méltányos alapon, az örmény és az azerbajdzsáni emberek érdekében” – mondta Putyin.

Peter Drobny
Ha igaz, korszakos megállapodás született, Hegyi Karabah de facto visszatér Azerbajdzsánhoz, helyreállhat a Szovjetunió utolsó éveit jellemző állapot. A dealt Putyin hozta össze, kihasználva az amerikaiak választási bonyodalmait. Macronnal, Erdogannal megállapodott. Már a helyszinen vannak az orosz békefenntartó erők katonái. Több mint egymillió belső menekült (IDP) térhet vissza Azerbajdzsánból Hegyi Karabahba, az örmények által 1994 óta megszállt nyugat-azerbajdzsáni területekre. Törökország is részt vesz a megállapodás végrehajtásában.

Daily Sabah

Kedd reggel valóságos káosz volt az örmény parlamentben. A dühös tüntetők a  Nagorno-Karabakh-i békemegállapodás ellen tiltakoztak. A tiltakozás akkor kezdődött, amikor  Nikol Pashinian miniszterelnök bejelentette az egyezményt. A parlament épületébe betörők megverték a parlament elnökét, üvegeket dobáltak és azt kiabálták: „Mondjatok le!”. Kinyitották az irodák ajtaját, és széjjel dobálták a papírokat.